EU in Turčija dosegli dogovor o načrtu za obvladovanje migracijskega toka

0

Vrh EU in Turčije je danes v Bruslju dosegel dogovor o skupnem načrtu za obvladovanje migracijskega toka. Ta predvideva tri milijarde evrov pomoči EU za begunce v Turčiji, oživitev pristopnih pogajanj in pospešitev vizumske liberalizacije. Turčija pa naj bi okrepila prizadevanja za zajezitev migracijskega toka in boj proti tihotapcem z migranti.

Današnje srečanje voditeljev članic EU in Turčije, ki je sploh prvo med stranema in ga je turški premier Ahmet Davutoglu opisal kot “zgodovinski dan” in “nov začetek”, bo postalo stalna praksa.

Voditelji članic EU in Turčije so se namreč danes dogovorili za redna srečanja na najvišji ravni, in sicer se bodo srečevali dvakrat na leto.

EU se je zavezala k “začetnim” trem milijardam evrov finančne pomoči Turčiji pri soočanju z begunsko krizo; naravo te pomoči in potrebo po njej pa bo preučila glede na razvoj dogodkov.

Pol milijarde naj bi šlo iz evropskega proračuna, preostalo pa naj bi prispevale članice glede na delež bruto nacionalnega dohodka. Slovenija naj bi po bruseljskem izračunu prispevala 6,5 milijona evrov.

EU in Turčija sta danes napovedali tudi odprtje novega poglavja v pristopnih pogajanjih 14. decembra. Gre za poglavje 17, ki pokriva gospodarske in denarne zadeve.

Evropska komisija pa se je obenem zavezala k izvedbi priprav v prvem četrtletju leta 2016 za odprtje še več poglavij. Odprtje poglavja morajo seveda soglasno potrditi članice unije.

Dogovor o novem začetku EU in Turčije vključuje tudi pospešitev vizumske liberalizacije. V primeru izpolnitve pogojev lahko Turčija pričakuje odpravo vizumske obveznosti do oktobra 2016.

Evropska komisija bo drugo poročilo o napredku v procesu vizumske liberalizacije pripravila marca. Turčija naj bi junija začela v celoti izvajati sporazum o vračanju nezakonitih migrantov.

Jeseni pa naj bi komisija pripravila še tretje poročilo o napredku v procesu vizumske liberalizacije s ciljem odprave vizumske obveznosti za vstop turških državljanov v schengen do oktobra 2016 – če bodo pogoji izpolnjeni.

Turčija pa se je v zameno za pomoč unije zavezala k takojšnjemu sprejetju ukrepov za izboljšanje socialnih in gospodarskih razmer za begunce iz Sirije ter krepitvi boja proti tihotapcem z migranti.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je ob tem izpostavil, da EU ne bo popuščala pri merilih in standardih, tudi na področju človekovih pravic.

Turški premier Ahmet Davutoglu pa je zatrdil, da bo Turčija izpolnila vse zaveze iz skupnega načrta za obvladovanje migracijskih tokov. (sta)

emigranti avtocesta

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen