Burke na vseh javnih krajih prepovedane v Franciji in Belgiji

0

Francija in Belgija sta edini članici Sveta Evrope in edini evropski državi, kjer velja prepoved nošenja muslimanskih pokrival, ki prekrivajo obraz, kot sta burka in nikab, na vseh javnih krajih. Vprašanje prepovedi zakrivanja obraza v javnosti je sicer bilo in je predmet razprav v več evropskih državah.

Francija je aprila 2011 kot prva evropska država prepovedala nošenje burk, ki ženskam v celoti prekrivajo obraz, in nikabov, ki razkrivajo samo oči, na vseh javnih krajih, vključno z ulicami in parki.

Prepoved se sicer nanaša na vsa pokrivala, ki zakrivajo celoten obraz, kot so kute ali čelade. Za kršitev je zagrožena denarna kazen do 150 evrov. Ob uveljaviti zakona je v Franciji živelo med štiri in šest milijonov muslimanov, pri čemer si je obraz popolnoma zakrivalo le okoli 2000 žensk.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je v sodbi 1. julija lani v primeru S.A.S. proti Franciji razsodilo, da ta zakon ne krši verske svobode in ni diskriminatoren. Večinsko so sodniki razsodili, da je bila uvedba prepovedi z namenom zagotavljanja družbene kohezije legitimna.

V obrazložitvi razsodbe so sodniki zapisali, da doslej samo v Belgiji od julija 2011 velja zakon, ki je primerljiv s francoskim. Tudi v Belgiji so sicer podobno kot v Franciji prepovedana vsakršna pokrivala, ki “v celoti ali bistveno zakrivajo obraz”.

Vprašanje prepovedi zakrivanja obraza v javnosti je sicer bilo in je predmet razprav v več evropskih državah. Med te sodi Italija, kjer so v preteklosti oblikovali predlog zakona, ki pa ga še niso sprejeli.

V luči sedanje begunske krize teče razprava o prepovedi burk tudi v Latviji in Estoniji.

V nekaterih evropskih državah sicer veljajo delne prepovedi na lokalni ravni, v glavnem v povezavah z določenimi šolami ali delovnimi mesti ter v skladu z nacionalno zakonodajo, navaja britanski BBC. Razprave in lokalni referendumi so v minulih letih potekali npr. v Švici, a prepoved na zvezni ravni nima potrebne podpore.

Nizozemska vlada je maja letos potrdila načrt o uvedbi delne prepovedi nošenja muslimanskih pokrival, ki zakrivajo obraz. Prepoved, ki jo mora potrditi še parlament, naj bi med drugim veljala za šole, bolnišnice in sredstva javnega prevoza. (sta)

burka3

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen