Danes dan Združenih narodov, Ban Ki Moon poudaril potrebnost ZN

0

Danes obeležujemo dan ZN v spomin na 24. oktober leta 1945, ko so vse stalne članice Varnostnega sveta ZN in večina ustanovnih članic organizacije ratificirale ustanovno listino ZN. Generalni sekretar organizacije Ban Ki Moon je ob tej priložnosti opozoril, da so v sedanjih časih številnih kriz Združeni narodi potrebni bolj kot kadarkoli prej.

“Ustanovitev ZN je bila slovesna obljuba ljudem po svetu, da se bodo napadi na človekovo dostojanstvo končali in da bodo ZN svet popeljali v boljšo prihodnost,” je v sporočilu zapisal Ban.

Obenem je priznal, da so Združeni narodi doživeli tudi boleče neuspehe in da je pred njimi še veliko dela, da bo vizija ustanovne listine uresničena.

“Revščina, bolezni, terorizem, diskriminacija in podnebne spremembe terjajo visok davek. Na milijone ljudi še vedno trpi zaradi obžalovanja vrednega izkoriščanja v obliki prisilnega dela, trgovine z ljudmi in spolnega suženjstva,” je Ban ponazoril, zakaj je organizacija še naprej potrebna.

Generalni sekretar je ob dnevu ZN vlade in posameznike pozval, naj se združijo s ciljem delovati v skupno dobro ter naj se zavežejo opolnomočenju marginaliziranih in ranljivih.

Dan ZN obeležujemo od leta 1948. Ob ustanovitvi leta 1945 so ustanovne članice v novi organizaciji videle predvsem skrbnika mednarodnega miru in varnosti v prizadevanjih, da se takrat končana morija druge svetovne vojne ne bi več ponovila.

Odtlej so ZN prehodili že dolgo pot od obnove pogorišč druge svetovne vojne do obravnave kompleksnih, medsebojno prepletenih sodobnih globalnih izzivov, s katerimi se organizacija sooča danes. Članice ZN so skoraj vse države sveta, Slovenija pa je članica postala 22. maja 1992.

Ob dnevu ZN je v na Univerzi v Ljubljani že v četrtek potekala proslava. Slavnostni govorec je bil Martin Nesirky, direktor Informacijske službe Združenih narodov na Dunaju, proslave pa se je udeležil tudi predsednik DZ Milan Brglez. Ob tej priložnosti so tudi podelili nagrade avtorjem najboljših diplomskih, magistrskih in doktorskih del s področja delovanja ZN. (sta)

Ban-Ki-Moon

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen