Ameriški srednji razred po ugotovitvah raziskave skorajda izginil

0

Ameriški srednji razred je vse bolj reven oziroma počasi izginja, ugotavlja raziskava ekonomistov Emmanuela Saeza z Berkeleyja in Gabriela Zucmana z londonske šole za ekonomiko. Če se bo ta trend nadaljeval, bo srednji razred povsem izginil, saj bo imel že toliko dolga, kot je vredno njegovo celotno premoženje.

Raziskovalca sta se osredotočila na celotno premoženje ameriških gospodinjstev, poleg dohodkov sta med drugim upoštevala tudi vrednost nepremičnin in naložb. Ugotovila sta, da se je premoženje v ZDA po veliki depresiji v 30. letih prejšnjega stoletja demokratiziralo in po drugi svetovni vojni je srednji razred v ZDA užival zlate čase.

Blaginja je trajala do sredine 80. let prejšnjega stoletja, ko je prišlo do preloma. Takrat si je 90 odstotkov Američanov z debelega repa premoženjske lestvice lastilo 36 odstotkov vsega premoženja. Do leta 2012 je ta delež padel na 23 odstotkov.

Konec 70. let prejšnjega stoletja je imelo najbogatejših 0,1 odstotka ameriških družin v lasti sedem odstotkov vsega premoženja ZDA, leta 2012 pa že 22 odstotkov. Gre za 160.000 družin z vrha lestvice najbogatejših, katerih premoženje je vredno najmanj 20 milijonov dolarjev.

Zanimivo, da je delež premoženja v lasti preostalih 0,9 najbogatejšega odstotka v zadnjih 40 letih dejansko nazadoval. Torej bogatijo le najbogatejši, medtem ko ostalim plače stagnirajo in nimajo denarja za varčevanje, kaj šele za stave na borzi.

Najbogatejši odstotek povprečno prihrani 35 odstotkov dohodkov, 90 odstotkov Američanov z repa pa prihrani povprečno debelo ničlo. Recept znanstvenikov za preprečitev propada srednjega razreda in padec Amerike v srednji vek je enostaven – progresivne davčne stopnje. (sta)

kip svobode zalosten

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen