ZDA in Iran na pogajanjih o spornem jedrskem programu v Ženevi

0

Washington in Teheran sta danes v Ženevi začela dvostranska pogajanja o iranskem jedrskem programu. Iran naj bi glede na dogovor s šesterico velesil do 24. novembra sklenil celovit sporazum glede tega vprašanja, ker pa največ razhajanj vlada z ZDA, sta se državi odločili tudi za dvostranske pogovore.

V Ženevi sta se danes namestnik ameriškega državnega sekretarja William Burns in podsekretarka za politične zadeve Wendy Sherman sešla z iranskima kolegoma Abasom Aragčijem in Madžidom Ravančijem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Teheran v pogajanjih s šesterico, ki jo sestavlja peterica stalnih članic VS ZN in Nemčija, terja ustrezne kapacitete za civilni jedrski program in s tem v zvezi ustrezno število centrifug za plemenitenje urana. Poleg tega zahteva hitro odpravo mednarodnih gospodarskih sankcij.

ZDA na drugi strani želijo, da se islamski državi dopusti le zelo omejene zmožnosti za plemenitenje urana, s čimer naj bi preprečili potencialni program jedrskega orožja. Washington zaradi tega ne želi pristati na s strani Irana zahtevano število centrifug, ko gre za sankcije, pa bi jih odpravljal le postopoma.

Pogajanjem med ZDA in Iranom naj bi kmalu vnovič sledili šeststranski pogovori. Kot je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil tiskovni predstavnik visoke zunanjepolitičnega predstavnice EU Catherine Ashton Michael Mann, bodo tovrstna pogajanja potekala že pred začetkom zasedanja Generalne skupščine ZN.

To se začne 16. septembra, ob robu pa so ta pogajanja predvidena že od prej. Na zasedanju GS ZN pričakujejo tudi iranskega predsednika Hasana Rohanija, zato bi morda lahko v New Yorku prišlo do srečanja na vrhunski ravni, navaja dpa. (sta)

us iran

Ameriška in Iranska zastava

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen