Na Hrvaškem gostili enega najbogatejših Zemljanov, savdskega princa

0

Na obisku na Hrvaškem se je ta teden mudil savdski princ Valid bin Talal bin Abdulaziz al Saud, ki naj bi bil z 28 milijardami dolarjev vrednim premoženjem eden najbogatejših Zemljanov. Princ naj bi bil predvsem zainteresiran za vlaganja v hrvaški turizem, s predsednikom Ivom Josipovićem pa sta govorila tudi o sodelovanju v vojaški industriji.

Kot je po delovnem kosilu v Makarski v petek sporočil hrvaški predsednik, “je njegovo veličanstvo pokazalo interes za Hrvaško”. Predsednik je izrazil upanje, da se bo iz tega interesa “rodilo konkretno sodelovanje med našima vladama in gospodarstvoma”.

“Moja želja je bila, in mislim, da nam je to uspelo, Hrvaško predstaviti kot gostoljubno državo, ki sprejema vse dobronamerne ljudi in prijatelje,” je po poročanju hrvaških medijev še pojasnil Josipović.

“Na razpolago smo vam za vse, kar bi si zaželeli narediti v Zagrebu,” pa je gostu pred tem v petek sporočil zagrebški župan Milan Bandić, s katerim se je prav tako sestal.

O konkretnih projektih naj sicer (še) ne bi bilo govora, a kot je povedal Josipović, princa zanimajo le najpomembnejši, vrhunski projekti. A Hrvaška tudi je država za takšne projekte, za elitni turizem in hotele s pet zvezdicami in več, je dodal.

Bogati 59-letni princ je sicer na Hrvaško v spremstvu okoli 30 sodelavcev prispel že v ponedeljek. Pripotoval je iz Maroka, kjer se je pred tem družil s tamkajšnjim knezom Albertom II.

Ameriška revija Forbes ga na lestvici najbogatejših uvršča na 26. mesto. Je lastnik družbe Kingdom Holding Company, ki ima deleže v največjih podjetjih na svetu, od Amazona in Appla do Coca Cole in McDonaldsa. Pravijo mu “arabski Warren Buffet”.

Je pa tudi velik filantrop in naj bi v minulih desetletjih doniral več kot 2,4 milijarde dolarjev.

Na Hrvaško je po pisanju hrvaškega časnika Jutarnji list prišel, da bi preučil možnosti za vlaganja in se tudi malce spočil. Poleg Zagreba je tako obiskal še več mest, celoten obisk pa je bil “low-profile”. Stanoval je v razkošnem apartmaju zagrebškega hotela Esplanade. (sta)

savdski princ

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen