Na Danskem danes že v šolo, ob Sredozemlju počitnice še do sredine septembra

0

Medtem ko slovenske šolarje čakajo še trije tedni počitnic, njihovi vrstniki na Danskem v šolske klopi odhajajo že danes. Tudi v nekaterih drugih državah z bolj severnega dela Evrope bodo šolske stavbe napolnili že v avgustu, ob Sredozemskem morju pa bodo počitnice uživali še do sredine septembra. Tudi na Hrvaškem s poukom začenjajo teden za nami.

V okoli polovici evropskih držav se po podatkih iz omrežja Eurydice, ki jih zbira Evropska komisija, šolsko leto začenja z začetkom septembra. V splošnem od tega odstopajo nekatere severne države, ki s poukom začenjajo že v avgustu, in nekatere države južne Evrope, ki šolsko leto začenjajo sredi septembra. Ni pa nujno, da v državi velja enotna ureditev glede organizacije šolskega koledarja.

Na Finskem tako s poukom v novem šolskem letu začenjajo med 6. in 18. avgustom, ta ali prihodnji teden bodo šolski zvonci zazvonili tudi na Norveškem, Švedskem, v Liechtensteinu, na Islandiji in v večini delov Nizozemske. Medtem ko bodo v nekaterih nemških deželah s poukom začeli že v drugi polovici avgusta, ponekod pa z začetkom septembra, si bodo nekateri nemški učenci in dijaki šolske torbe prvič v novem šolskem letu oprtali šele 16. septembra.

Tako kot v Sloveniji pa s poukom 1. septembra začenjajo tudi na sosednjem Madžarskem in v nekaterih delih Avstrije, v Makedoniji, Črni Gori, Estoniji, Belgiji, Franciji, Latviji, Litvi, na Češkem in Poljskem.

Hrvaški in ciprski otroci ter otroci iz preostalih delov Avstrije bodo prvi septembrski teden preživeli še počitniško, nato pa se 8. septembra podali po nova šolska znanja. Nekaj dni za tem jim bodo sledili tudi v Grčiji, v večini španskih pokrajin in ponekod na Portugalskem.

Drugod na Portugalskem in v Španiji se bodo v šolske klopi odpravili šele sredi septembra. Takrat s poukom začenjajo tudi v Luksemburgu, Turčiji, Romuniji in večini pokrajin v Italiji. Nazadnje pa bodo s počitnicami končali na Malti, in sicer 22. septembra.

Tudi dolžina poletnih počitnic, ki v Sloveniji meri okoli deset tednov, se med državami zelo razlikuje. Medtem ko so na Danskem, v Liechtensteinu, v Angliji in Walesu ter ponekod v Nemčiji šolarji v poletnem času pouka prosti le šest tednov, v Italiji, Turčiji, Latviji in Litvi poletne počitnice trajajo 13 tednov. A imajo v teh državah nato manj pogoste in krajše počitnice med šolskim letom. (sta)

otroci sola

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen