Izraelska in palestinska stran v Gazi se držita premirja

0

Izraelska in palestinska stran sta se tudi ponoči držali prekinitve ognja, ki tako velja že drugi zaporedni dan. Tako Izraelci kot Palestinci so v Kairo poslali svoji pogajalski ekipi, ki si bosta ob posredovanju Egipta prizadevali dogovoriti glede podaljšanja 72-urne prekinitve ognja.

Prekinitev ognja, ki je začela veljati v torek, je prinesla olajšanje prebivalcem Gaze in Izraela, potem ko je bilo v mesecu dni spopadov ubitih 1875 Palestincev in 67 Izraelcev. Izraelska vojska se je v torek popolnoma umaknila z območja Gaze.

Pred stranema so sedaj naporna pogajanja, cilj katerih je med drugim tudi zagotoviti trajno premirje. Predstavniki obeh strani so potrdili, da so v Kairu njihove ekipe, ki pa imajo pogosto nasprotujoče si zahteve. Palestinci med drugim vztrajajo, da mora Izrael končati osemletno blokado območja Gaze in odpreti mejne prehode, Izrael pa zahteva popolno razorožitev Gaze.

Že v torek so se izraelski in egiptovski predstavniki sestali na večurnih pogovorih, na katerih so Egipčani Izraelce seznanili z zahtevami druge strani, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Še danes naj bi se nato egiptovski posredniki srečali še s palestinsko ekipo in ji predstavili izraelske zahteve.

V pogovorih naj bi sodelovale tudi ZDA. “Odločamo se še, na kakšni ravni in kdaj,” je novinarjem v Washingtonu dejala tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški zunanji minister John Kerry je v torek obe strani pozval, naj dobro izkoristita čas premirja. V pogovoru za BBC je izrazil upanje, da bo to stranema omogočilo ne pogovor o trajni prekinitvi ognja, temveč tudi o ključnih dolgoročnih vprašanjih, vključno z oblikovanjem dveh držav.

Ta vprašanja so predvsem, “kako se bomo znebili raket, kako bomo razorožili območje Gaze in kako bomo napredovali proti boljši prihodnosti”, je še izpostavil vodja ameriške diplomacije, ki je stal za zadnjo obuditvijo mirovnih pogajanj med Izraelci in Palestinci. Ta so trajala od julija lani do letošnjega aprila, nato pa vnovič propadla. (sta)

gaza mir

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen