Izrael pripravljen na brezpogojno podaljšanje prekinitve ognja

0

Izrael je nocoj izrazil pripravljenost, da brez postavljanja pogojev podaljša sedanjo 72-urno prekinitev ognja na območju Gaze, ki se sicer izteče v petek zjutraj.

“Izrael nima nobenih težav z brezpogojnim podaljšanjem prekinitve ognja,” je za več tujih medijev povedal neimenovani predstavnik izraelske vlade.

V Kairu medtem potekajo pogajanja o trajni prekinitvi ognja v Gazi. Prvi krog pogovorov je potekal v torek, drugi je sledil danes. Pogovori sicer potekajo ob posredovanju Egipta in ne neposredno med izraelsko in palestinsko delegacijo, ki pa sta obe v Kairu.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer nocoj znova ostro branil Izrael pred očitki, da je v Gazi uporabil povsem nesorazmerno silo. Kot je poudaril, je bila izraelska enomesečna operacija v Gazi “upravičena” in “sorazmerna”, za visoko število civilnih žrtev pa je krivo palestinsko gibanje Hamas.

Kot je še poudaril v svoji prvi javni izjavi, potem ko je v torek zjutraj stopila v veljavo tridnevna prekinitev ognja, bi bilo nesorazmerno kvečjemu to, če “ne bi branili svojih ljudi in bi dali teroristom licenco za ubijanje”. “Tragedija Gaze je v tem, da ji vlada Hamas,” je še bil jasen Netanjahu.

Nasilje na območju Gaze je doslej terjalo življenja 1875 Palestincev, večinoma civilistov, na izraelski strani pa je bilo ubitih 67 ljudi, večinoma vojakov. (sta)

vojska izrael

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen