Erdogan po izvolitvi za predsednika napoveduje “novo obdobje”

0

Turški premier Recp Tayyip Erdogan je po izvolitvi na položaj predsednika na prvih neposrednih predsedniških volitvah v nedeljo obljubil “novo obdobje”. Zmago je že v prvem krogu Erdogan osvojil tudi glede na uradne podatke volilne komisije, ki je že preštela vse oddane glasove. Osvojil je 51,96 odstotka glasov.

Najbolj se je Erdoganu z 38,33 odstotka osvojenih glasov približal generalni sekretar Organizacije islamskega sodelovanja (OIC) Ekmeleddin Ihsanoglu, medtem ko je kurdski pravnik in borec za človekove pravice Selahattin Demirtas prejel 9,71 odstotka glasov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Erdoganovo zmago je na ulicah Carigrada in Ankare proslavilo na tisoče njegovih podpornikov. Nebo nad prestolnico so razsvetlili ognjemeti. Erdogan je navdušeno množico nagovoril z balkona sedeža svoje Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) v Ankari.

“Danes zaključujemo eno obdobje in stopamo v novo obdobje,” je dejal in volitve opisal kot “zgodovinski dan”. “Danes ni zmagal le Recep Tayyip Erdogan. Danes je še enkrat zmagala volja naroda. Danes je še enkrat zmagala demokracija,” je izjavil.

Pridružili so se mu najvišji predstavniki stranke in ministri, pa tudi njegova soproga Emina in predsednik Kirgizistana Almazbek Atambajev.

Obljubil je “nov proces za družbeno spravo”, po katerem bi bili vsi Turki, ne glede na poreklo ali prepričanje, enakovredni državljani. “Bom predsednik, ki iskreno sprejema 77 milijonov ljudi, kot sem to počel že vse svoje življenje in vso svojo politično pot,” je obljubil novi predsednik.

Poleg tega je Erdogan nasprotnike, ki ga označujejo za diktatorja, pozval, naj namesto kritik na njegov račun izprašajo sami sebe. Politična opozicija bi po njegovih besedah morala vnovič preučiti svojo politiko, da se bo ta ujemala z njegovim idealom “nove Turčije”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

60-letni Erdogan je predsednik AKP in že več kot 11 let turški premier. V volilnem programu je izpostavljal nadaljevanje uspešne gospodarske politike, spremembo ustave in uvedbo predsedniškega sistema, članstvo v Evropski uniji ter rešitev kurdskega vprašanja. (sta)

Erdogan_200412

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen