Začenjajo se dogodki ob obletnici postavitve Ruske kapelice

0

V Ljubljani in Mariboru se danes začenja živahno dogajanje ob obletnici postavitve Ruske kapelice pod Vršičem, ki bo vrhunec doseglo s tradicionalno nedeljsko slovesnostjo ob kapelici.

Slovesnosti ob kapelici se bo udeležila tudi delegacija Ruske pravoslavne cerkve, ki ima popoldne v Ljubljani na programu srečanje s predsednikom Slovenske škofovske konference Andrejem Glavanom. Drevi pa bo v ljubljanski Frančiškanski cerkvi koncert ruskih duhovnih pesmi.

Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Ruska zvezo veteranov pod vodstvom armadnega generala Mihaila Mojsejeva Aleksejeviča pa naj bi danes v Mariboru podpisali sporazum o sodelovanju.

V soboto dopoldne se bodo v Ljubljani skupaj predstavili ruski in slovenski gardisti, zvečer bo v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kranjski Gori ekumenska maša, nato pa bo v dvorani Vitranc nastopil akademski zbor Mihail Ivanovič Glinka iz Sankt Peterburga.

Prireditve bodo dosegle vrhunec z nedeljsko osrednjo slovesnostjo ob Ruski kapelici, ki se je bodo tudi letos udeležili številni visoki predstavniki iz Slovenije in Rusije. Častni pokrovitelj in govornik na slovenski strani bo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja, v imenu Društva Slovenija Rusija pa bo nastopil Vasja Klavora. Udeležbo sta napovedala tudi predsednik DZ Janko Veber in predsednik DS Mitja Bervar.

Po napovedih bodo pod Vršič prišle tudi delegacije zgornjega in spodnjega doma ruskega parlamenta, ruske pravoslavne cerkve, ruskega ministrstva za obrambo in ruske zveze veteranov, pa tudi ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov.

S tradicionalno slovesnostjo ob Ruski kapelici se predstavniki Slovenije in Rusije vsako leto konec julija spomnijo več sto umrlih ruskih vojakov, ujetnikov v prvi svetovni vojni, ki jih je leta 1916 pri gradnji ceste čez prelaz zasul snežni plaz. Letos bo prireditev posvečena tudi 100. obletnici začetka prve svetovne vojne.

Po besedah predsednika društva Slovenija Rusija Saše Geržine na slovesnosti pričakujejo več kot tisoč ljudi iz Slovenije in Rusije, jedro slovesnosti pa bo letos spominsko. Rdeča nit bo namreč stoletnica začetka prve svetovne vojne. Na slovesnosti bodo izvedli delo skladatelja Ambroža Čopija Missa pro pace (Maša za mir), napisanega prav za obletnico, ki se bo prepletalo z recitacijami odlomkov pisem slovenskih in ruskih vojakov s fronte.

Po slovesnosti ob kapelici bo še družabno srečanje v Kranjski Gori, ob robu katerega bodo nastopili ruski gardisti in garda Slovenske vojske, kulturno društvo Talisman ter pevci ruske pravoslavne cerkve. (sta)

ruska kapelica vrsic

Ruska kapelica

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen