V Slavjansku na vzhodu Ukrajine odkrili množično grobišče

0

V mestu Slavjansk na vzhodu Ukrajine, ki so ga ukrajinske sile v začetku meseca osvobodile iz rok proruskih separatistov, so odkrili prvo množično grobišče. V njem so bila trupla najmanj štirih civilistov, ki so jih po navedbah ukrajinskih oblasti ubili uporniki.

“Vemo, da so v mestu še druga (grobišča), vendar ne vemo, kje. To je prvo, ki ga izkopavamo,” je povedal svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Geraščenko.

Po njegovih navedbah so bila v grobišču trupla štirih nedolžnih pravoslavnih vernikov, ki so jih “mučili in ubili uporniki”.

Izkopavanje so nadzorovali predstavniki lokalnih oblasti, policije in strokovnjaki za sodno medicino. Geraščenko je še dejal, da bi bili v grobišču lahko še posmrtni ostanki okoli 20 uporniških borcev.

Ukrajinske sile so Slavjansk znova zavzele v začetku julija. Mesto s 130.000 prebivalci v doneški regiji je bilo v rokah upornikov od aprila.

Združeni narodi so medtem sporočili, da je zaradi konflikta z Ukrajini z domov zbežalo že 230.000 ljudi. Kot je v Ženevi sporočil Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR), je od tega 100.000 notranje razseljenih, 130.000 pa jih je zbežalo čez mejo v Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (sta)

grobisce

Slika je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen