V BiH pokopali skoraj 300 žrtev genocidne vojne

0

V Bosni in Hercegovini so danes pokopali posmrtne ostanke 283 Bošnjakov in enega Hrvata, ki so jih našli v množičnem grobišču Tomašica pri Prijedoru. Pokopali so jih na mestnih pokopališčih na območju občine Prijedor, ki je bila med vojno v BiH po Srebrenici prizorišče najhujših vojnih zločinov in etničnega čiščenja s strani sil bosanskih Srbov.

V občini Prijedor je bilo med vojno ubitih več kot 3000 Bošnjakov in Hrvatov, večinoma leta 1992, ko so sile bosanskih Srbov zravnale z zemljo številne bošnjaške in hrvaške vasi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Množično grobišče Tomašica so odkrili šele leta 2013, od najdenih posmrtnih ostankov skupno 435 žrtev pa so jih doslej uspeli identificirati 284, ki so jih danes tudi pokopali. Več tisoč žrtev še niso našli, domnevajo pa, da bi lahko bili pokopani na območju grobišča.

Večina žrtev so bili moški, pa tudi nekaj žensk in več deset najstnikov, starih med 13 in 17 let. Najstarejša identificirana žrtev je bil 77-letni moški.

Osrednje slovesnosti v kraju Kozarac se je danes udeležilo več tisoč ljudi, med njimi tudi visoki državni predstavniki in visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko.

V BiH skoraj 20 let po koncu vojne še vedno pogrešajo 9643 ljudi. (sta)

kosti cloveske

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen