Upokojena nadškofa Stres in Turnšek se po enem letu vračata k delu v slovenski Cerkvi

2

Upokojena nadškofa Anton Stres in Marjan Turnšek, ki sta se ob odstopu s funkcij pred letom dni po navodilu iz Vatikana tudi umaknila iz javnosti, se vračata k delu v slovenski Cerkvi. V skladu s svojimi željami in po dogovoru s krajevnimi škofi bosta lahko po svojih močeh pomagala s svojimi izkušnjami in znanjem, so za STA pojasnili na SŠK.

Stres in Turnšek sta z nadškofovskih mest v Ljubljani oziroma Mariboru odstopila 31. julija lani. K temu ju je papež pozval zaradi njune vloge pri poslovnih odločitvah, ki so privedle do finančnega zloma mariborske nadškofije. S koncem meseca pa se tako zaključuje enoletno obdobje umika iz javnosti in od takrat bosta lahko pomagala pri življenju in delu lokalne Cerkve, je za STA poročanje Radia Ognjišče potrdil generalni tajnik in tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference (SŠK) Tadej Strehovec.

Upokojena nadškofa – takšen je tudi njun uradni naziv – sicer po besedah Strehovca ne bosta člana SŠK, ju bodo pa lahko krajevni škofi po potrebi vključili v delo škofij. Upokojena nadškofa lahko sama izbirata kraj, kjer bosta živela, zato Strehovec, kot pravi, še ne more napovedati, kje bosta delovala. Prav tako ne more napovedati, s čim se bosta ukvarjala, saj da je to stvar njunega interesa in dogovora s krajevnimi škofi.

Stres je v letu po odstopu deloval v več krajih v Franciji, Turnšek pa je bil v Stični. Čeprav bo v četrtek minilo leto od njunega umika iz javnosti, sta se nadškofa odločila, da v prihodnjih dneh ne bosta na voljo za izjave za medije, je še pojasnil Strehovec. Po neuradnih informacijah sta tako Stres kot Turnšek trenutno v tujini. (sta)

stres turnsek

Anton Stres in Marjan Turnšek

Št. komentarjev: 2
  1. mefisto pravi

    ALI NABIRATA DENAR, DA GA BOSTA VRNILA VERNIKOM.

  2. MEFISTO pravi

    Ne, pač pa molita, da bi te končno srečala pamet, ki je z denarjem ne moreš kupiti, tov. Petrovc!

    Toda, bojim se, da bi bila celo molitev papeža Frančiška zaman.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen