Slovenska udeležba na svetovni razstavi Expo 2015 v Milanu je ogrožena

1

Zaradi nejasnosti glede financiranja je projekt slovenske udeležbe na svetovni razstavi Expo 2015 v Milanu ogrožen, so za STA opozorili na javni agenciji Spirit Slovenija. Do zdaj je bil izplačan le majhen del od predvidenih petih milijonov evrov, dodatno negotovost pa vnaša sklep o prepovedi prevzemanja novih proračunskih obveznosti.

Generalna komisarka sekcije za Expo 2015 Jerneja Lampret je spomnila, da je vlada decembra lani sprejela sklep o zagotovitvi petih milijonov evrov za predstavitev Slovenije na svetovni razstavi v italijanski industrijski in finančni prestolnici in nato podpisala tudi pogodbo o sodelovanju na tem velikem svetovnem dogodku.

A kljub podpisu pogodbe je izvedba projekta, za katero skrbi Spirit Slovenija, trenutno ogrožena. Kljub sprejetim sklepom in zagotovilom je ministrstvo za finance letos do zdaj od predvidenih treh milijonov evrov sprostilo le milijon, minuli teden pa je vlada tudi zaustavila prevzemanje novih proračunskih obveznosti za letos.

Sredstva po navedbah Lampretove ne zadoščajo za aktivnosti, ki jih je nujno opraviti že letos. Med temi je tudi izgradnja slovenskega paviljona v Milanu. Usoda projekta je tako odvisna od odločitve finančnega ministrstva oz. vlade glede financiranja.

Položaj je po opozorilih Lampretove kritičen zaradi rokov, ki jim je treba slediti po navodilu italijanskih organizatorjev. Ti zahtevajo izgradnjo paviljona najpozneje do konca tega leta. To pa pomeni, da bo Slovenija prisiljena preklicati udeležbo, če do konca julija ne bo na voljo zagotovljeni obseg sredstev.

Slovenija ima z italijanskimi organizatorji podpisano pogodbo za najem zemljišča s površino 1910 kvadratnih metrov, ki se nahaja v samem središču dogajanja na križišču dveh glavnih ulic prizorišča in v neposredni bližini paviljona države gostiteljice. Na tem zemljišču želi Slovenija postaviti samostojen paviljon, velik približno 800 kvadratnih metrov.

Na Spiritu so spomnili, da se je država do zdaj s samostojnim paviljonom predstavila le na prejšnjem Expu v Šanghaju leta 2010.

Slovenija se želi s sloganom I feel Slovenia, Green.Active.Healthy. predstaviti kot inovativna in trajnostnemu razvoju zavezana država na področju hrane in varovanja okolja. Na slovenskem razstavnem prostoru bodo v sodelovanju z živilsko-predelovalnim, kmetijskim in turističnim sektorjem potekali različni poslovni dogodki in sestanki ter predstavitve.

Svetovne razstave potekajo vsakih pet let, tema tokratnega dogodka v prestolnici Lombardije pa je hrana. Razstava tako poteka pod sloganom Hrana za Planet, Energija za Življenje.

Dogodek bo potekal od 1. maja do 31. oktobra prihodnje leto, udeležilo pa se ga bo 142 držav, ki predstavljajo 88 odstotkov svetovnega prebivalstva. Po napovedih organizatorjev si bo svetovno razstavo v Milanu ogledalo 20 milijonov ljudi.

Na Spiritu izpostavljajo, da se bo prvič v zgodovini svetovnih razstav ta dogajala praktično na pragu Slovenije in v eni od najpomembnejših slovenskih gospodarskih partneric.

Z Italijo namreč Slovenija letno ustvari okoli šest milijard evrov blagovne menjave, zahodna soseda pa je prva po obisku turistov v Sloveniji, druga najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica in tretji največji tuji investitor v državi.

Zato je Lampretova poudarila, da je nastop Slovenije na svetovni razstavi izrednega pomena, ne samo zaradi tega, ker je Slovenija dolžna izpolnjevati pogodbe, ki jih podpisuje v mednarodnem prostoru, ampak tudi zato, ker gre za priložnost ob pravem času in na pravem mestu.

“Nepredstavljivo je torej, da Slovenije na tej svetovni razstavi ne bi bilo,” je sklenila. (sta)

Expo 2015  Milano

EXPO 2015 bo gostil italijanski Milano

Število komentarjev: 1
  1. MEFISTO pravi

    Zakaj bi bila ogrožena slovenska udeležba?

    Pa naj pošljejo na razstavo Bratuškovo, Čuferja, Cerarja, Kučana, Bogoviča, Novakovo, vse člane združene levice in še koga izmed teh umetnikov.

    Zanimanje za njih bo veliko, kupil jih pa nebo nihče, še v dar jih ne bodo sprejeli.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen