Sindikat protestira proti nameravani odpovedi zaposlitve predstavnici v Heliosu

0

ZSSS in Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (KNG) upravo Heliosa pozivata, naj umakne sklep o začetku postopka izredne odpovedi zaposlitve sindikalni predstavnici in predsednici sveta delavcev v Heliosu. Pričakujeta, da bodo delavci v nasprotnem primeru začeli stavkati.

Sindikat KNG, katerega del je tudi sindikat v Heliosu, ostro protestira proti potezi delodajalca, ki je začel postopek izredne odpovedi zaposlitve sindikalne predstavnice Ivanke Poljanšek “zaradi izvajanja njene legitimne pravice opravljati sindikalno dejavnost zaščite pravic delavcev”, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejala sekretarka KNG Sonja Kos.

Upravo pozivajo, naj ponovno razmisli o svojih zahtevah in ustavi postopke zoper Poljanškovo, s čimer da bi naredili največ za normalizacijo odnosov in razmer v družbi, v javnosti pa da bi preprečili ustvarjanje vtisa, da poskušajo z odstranitvijo osebe, ki opozarja na sume nepravilnosti, preprečiti, da bi se zadeva razjasnila.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), katere del je sindikat KNG, Dušan Semolič je izrazil pričakovanje, da bodo zaposleni v Heliosu, če uprava ne bo upoštevala poziva po ustavitvi postopkov zoper sindikalno predstavnico, stavkali.

“Upravičeno verjamemo, da se bo to zgodilo. Kajti kaj hujšega kot to, da je nekdo, ki se bori za tvoje pravice, ki si ga pooblastil za to, ki mu ustava in zakon to pravico in dolžnost daje, za to kaznovan,” je dejal Semolič.

Uprava Heliosa je konec junija napovedala, da bo ukrepala zoper Poljanškovo, ker je ta v javnosti govorila o pogajanjih, ko so ta še potekala, in ob tem po njihovih navedbah govorila neresnice.

Poljanškova je minuli petek v imenu sveta delavcev sicer poslala izjavo za javnost, v kateri svet delavcev opozarja, da ga uprava družbe ni obvestila o statusnih spremembah, ki jih namerava avgusta sprejeti skupščina. Uprava je po njegovem mnenju s tem kršila zakonska določila o sodelovanju delavcev pri upravljanju, zato je sprejel odločitev o zadržanju posameznih odločitev delodajalca in sprožil postopek za mirno razrešitev spora. (sta)

helios

Helios

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen