Reševalna akcija sestreljenega malezijskega letala v Ukrajini je uradno končana

0

Vlak, na katerega so proruski separatisti na vzhodu Ukrajine naložili trupla žrtev nedavnega strmoglavljenja malezijskega letala, je po navedbah očividcev odpeljal z železniške postaje v kraju Torez v bližini Donecka. Malezijski strokovnjaki naj bi medtem dosegli dogovor s separatisti, ki so pristali na izročitev trupel in črnih skrinjic.

Kam je vlak s hladilnimi vagoni, v katerih je več kot 280 trupel žrtev strmoglavljenja, namenjen, separatisti izrecno niso sporočili. So pa nizozemski strokovnjaki za sodno medicino, ki so na vzhodu Ukrajine začeli pregledovati trupla, pred tem napovedali, da naj bi jih še danes prepeljali v kakih 300 kilometrov oddaljeni Harkov.

Namestnik ukrajinskega premiera Vladimir Grojsman je medtem sporočil, da je reševalna akcija na območju tragičnega strmoglavljenja po štirih dneh uradno končana, saj so našli trupla vseh 298 ljudi, ki so bili na krovu letala. Na 50 kvadratnih kilometrih velikem območju so namreč našli 282 celih trupel ter 87 delov teles, ki pripadajo preostalim žrtvam.

V zvezi s trupli na vlaku je Grojsman dejal, da jih bodo še danes prepeljali v Harkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nizozemski strokovnjaki so v Harkovu odprli mednarodni center za identifikacijo žrtev. Na letališču v tem mestu je v pripravljenosti tudi nizozemsko vojaško letalo hercules, saj si nizozemske oblasti želijo, da bi posmrtne ostanke čim prej prepeljali na Nizozemsko, kjer bi hitreje opravili identifikacijo žrtev.

V zvezi s strmoglavljenjem se je danes znova oglasil tudi malezijski premier Najib Razak. Kot je napovedal na malezijski televiziji, naj bi proruski separatisti črni skrinjici s ponesrečenega letala še danes zvečer, ob 20. uri po srednjeevropskem času, izročili malezijskim preiskovalcem. Tako naj bi obljubil premier samooklicane ljudske republike Doneck Aleksander Borodaj.

Kot je poročala ruska tiskovna agencija Interfax, se je o izročitvi črnih skrinjic s separatisti danes ves dan pogajala delegacija 12 malezijskih strokovnjakov, ki je prišla na vzhod Ukrajine.

Najib je še potrdil, da je vlak s trupli žrtev strmoglavljenja prav sedaj na poti proti Harkovu. Spremlja ga šest malezijskih članov reševalnih ekip, je dejal. Glede posmrtnih ostankov je povedal, da jih bodo v skladu z dogovorom, ki so ga Malezijci uspeli izpogajati s separatisti, izročili Nizozemski. Iz Harkova naj bi jih tako po njegovih besedah prepeljali v Amsterdam na krovu letala hercules.

Separatisti so po besedah Najiba poleg tega pristali, da bodo neodvisnim mednarodnim preiskovalcem zagotovili varen dostop do prizorišča tragedije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (sta)

letalomalezija 777 nesreca ukrajina

Razbitine malezijskega letala na vzhodu Ukrajine

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen