Prenova celjskega starega mestnega jedra zaključena

0

Obnova starega mestnega jedra v Celju, ki se je začela aprila 2012 in zaradi nekaj težav z izvajalci in arheoloških najdb trajala dlje od prvotnih načrtov, je zaključena. Občina je v okviru projekta prenovila 12.500 kvadratnih metrov mestnih površin.

Promet skozi Gosposko ulico bil sproščen minuli petek, obnova pa se bo povsem zaključila avgusta s predstavitvijo arheoloških najdb na Glavnem trgu, so danes sporočili z Mestne občine Celje.

Prva faza, ki je trajala od aprila 2012 do avgusta 2013, je bila ocenjena na nekaj več kot 4,6 milijona evrov, pri čemer je delež evropski sredstev znašal 2,5 milijona evrov. Druga faza prenove je potekala od lanskega septembra, pri čemer je po podatkih občine pogodbena vrednost del druge faze znašala 3,2 milijona evrov.

Kot so danes sporočili z občine, je prenova Stanetove ulice in trga pred Metropolom praktično dokončana in trg je ponovno postal prireditveni prostor. Na tem delu mesta je prenovljeno vodovodno in plinovodno omrežje, obnovljeni so hišni kanalizacijski priključki, izvedena je nova javna razsvetljava, na novo je pretlakovanih dobrih 3000 kvadratnih metrov mestnih površin.

Prav tako je urejen prometni režim in obnovljeno avtobusno postajališče. Skulptura z vodometom je postala pitnik, nameščena je tudi nova urbana oprema, kot so klopi, koši za smeti, potopni stebrički, talne hitrostne ovire, načrtujejo še postavitev stojal za kolesa. Kot navajajo na občini, so lesene obloge na podestu prikupna točka za posedanje. (sta)

celje prenova

Prenova starega mestnega jedra v Celju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen