Porošenko strmoglavljenje malezijskega letala označil za teroristično dejanje

0

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je prepričan, da so proruski uporniki sestrelili malezijsko potniško letalo na vzhodu Ukrajine in da gre za teroristično dejanje. Letalo družbe Malaysian Airlines z 295 potniki in člani posadke na krovu je danes strmoglavilo na vzhodu Ukrajine blizu meje z Rusijo.

“Porošenko o strmoglavljenjem letalu: ta incident ni katastrofa – je teroristično dejanje,” je na družbenem omrežju Twitter zapisal Porošenkov tiskovni predstavnik Svjatoslav Cegolko. Ukrajinsko notranje ministrstvo je že pred tem zatrdilo, da je letalo zadela raketa zemlja-zrak, ki naj bi jo separatisti dobili od Rusije. Tovrstne očitke so voditelji proruskih skrajnežev že zanikali in namignili, da so letalo sestrelile ukrajinske vladne sile.

A po drugi strani so se na spletu pojavile izjave visokega vojaškega poveljnika separatistov v regiji Doneck Igorja Strelkova, v katerih trdi, da so na območju strmoglavljenja malezijskega letala sestrelili ukrajinsko vojaško transportno letalo. “Sestrelili smo (letalo) An-26 blizu Toreza. Opozorili smo jih (ukrajinske oborožene sile), naj ne letijo po našem nebu,” je zapisal na družbenem omrežju VK, kar namiguje, da so njegovi možje malezijsko letalo morebiti sestrelili po pomoti.

Vodstvo ukrajinske agencije za nadzor zračnega prometa je medtem sporočilo, da posadka letala med poletom čez Ukrajino pred strmoglavljenem ni poročala o nobenih težavah.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na prizorišču nesreče ni znakov preživelih. Razbitine letala so razsute na več kilometrih, blizu mesta strmoglavljenja pa je več gasilskih vozil in separatistov. Poročevalec AFP na terenu prav tako poroča o več deset izmaličenih truplih. Na letalu so bili najmanj štirje francoski državljani in več nizozemskih državljanov.

Proruski separatisti so sporočili, da našli črno skrinjico letala. Do prizorišča pa so se odpravili strokovnjaki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Medtem malezijska vlada še ni potrdila ugibanj o sestrelitvi letala, ob tem pa je pozvala k ohranitvi mirne krvi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Malezijski obrambni minister je državljane pozval, naj ostanejo mirni, obljubil pa je, da bodo javnost sproti obveščali o novih informacijah. Malezijske oblasti so bile tarče ostrih kritik zaradi nekoordinirane reakcije ob skrivnostnem izginotju letala Malysian Airline 8. marca, ki naj bi strmoglavilo v Indijski ocean, a še ga vedno niso našli.

Zgroženost nad današnjim strmoglavljenjem je izrazil tudi nizozemski premier Mark Rutte. “Šokiran sem nad to žalostno novico” je zapisal v sporočilu. Letalo je letelo iz Amsterdama proti Kuala Lumpurju.

Če se ugibanja o sestrelitvi izkažejo za resnična, bo to četrto potniško letalo, ki je bilo sestreljeno po letu 1978, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. (sta)

Petro Porosenko 544

Petro Porošenko

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen