Po opozorilih Unicefa pomoč nujno potrebuje 6,6 milijona sirskih otrok

0

Več kot šest milijonov sirskih otrok, prizadetih zaradi vojne v Siriji, nujno potrebuje človekoljubno pomoč, so opozorili Združeni narodi. Sklad ZN za otroke Unicef opozarja, da pomoč potrebuje kar dva milijona več sirskih otrok kot pred letom dni. Kljub vse večjim potrebam pa bodo zaradi pomanjkanja denarja prisiljeni pomoč zmanjšati.

V Siriji in njenih sosedah v begunskih taboriščih potrebuje pomoč 6,6 milijona sirskih otrok, kar je za tretjino ali okoli dva milijona več kot junija lani, je v Ženevi opozoril tiskovni predstavnik Unicefa Simon Ingram.

“To je osupljiva številka, ki zelo, zelo hitro narašča,” je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Opozoril je tudi, da je sklad doslej prejel le 37 odstotkov od potrebnih 566 milijonov evrov za pokritje potreb za pomoč sirskim otrokom do konca leta.

Zato po njegovih besedah obstaja velika nevarnost, da bodo prisiljeni v prekinitev nekaterih ključnih oblik pomoči.

“Pri Unicefu smo zelo zaskrbljeni, še posebej zaradi vročine ob začetku poletja, da bomo morali kmalu ustaviti oskrbo z vodo in zdravstvene usluge v Iraku, Libanonu in Jordaniji, kjer so skupaj s Turčijo sprejeli levji delež od skupno 2,9 milijona sirskih beguncev.

V tem primeru se bojijo tudi možnosti izbruha epidemij bolezni, kot je na primer otroška paraliza. V Siriji so letos zabeležili že 36 primerov te bolezni, v Iraku pa dva.

Od začetka konflikta v Siriji marca 2011 je bilo v nasilju ubitih najmanj 162.000 ljudi, več milijonov pa razseljenih.

Po podatkih ZN v Siriji potrebuje človekoljubno pomoč 11 milijonov Sircev, to je polovica od skupno 22 milijonov prebivalcev, v begunskih taboriščih v njenih sosedah pa 2,9 milijona. Do konca leta pričakujejo, da bo beguncev že 3,6 milijona.

ZN so sicer v petek tudi opozorili, da za pomoč sirskim beguncem v sosednjih državah letos potrebujejo še 2,6 milijarde dolarjev, saj so od donatorjev prejeli le tretjino potrebnega denarja.

Združeni narodi se na več območjih soočajo s pomanjkanjem sredstev. Pred dnevi so tako države donatorke opozorili, da so okoli 800.000 beguncem v Afriki morali zmanjšati obroke hrane tudi za 60 odstotkov, ker niso zagotovile zadostnih finančnih sredstev. (sta)

l-61-Hands-with-unicef-logo

Unicef

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen