NSi bo po volitvah zahtevala pet velikih reform

1

V Sloveniji se je treba resno lotiti reform, če želimo, da se ustavi njen “prosti pad” in pride do obrata, poudarja vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. V NSi bodo zato v naslednji koalicijski pogodbi, če bodo po volitvah v vladni koaliciji, zahtevali reforme na področjih davčnega sistema, zdravstva, trga dela, pokojninskega sistema in sodstva.

Če želimo, da se Sloveniji obetajo boljši časi, je nujno izvesti pet reform, je na današnji novinarski konferenci poudaril Tonin in napovedal, da bodo v NSi vztrajali, da se jih po volitvah vključi v koalicijsko pogodbo. Če pa bo NSi v opoziciji, bo takšne reforme sama predlagala, je napovedal Tonin.

NSi se med drugim zavzema za davčno reformo, in sicer zahtevajo nižjo obdavčitev dela in potrošnje. To bi dosegli s spremembo dohodninske lestvice, uvedbo socialne kapice in nižjim DDV.

Na področju zdravstvenega sistema, ki bo po Toninovih besedah finančno kmalu kolapsiral, se zavzemajo za dobro in učinkovito javno zdravstvo, ne nasprotujejo pa zasebnemu, če bo ločeno od javnega. Poleg tega se zavzemajo za drugačno financiranje, pri čemer imajo v mislih odpiranje trga zdravstvenih zavarovanj. Poleg tega bi bilo treba spremeniti sistem naročanja zdravstvenega materiala ter vodenja zdravstvenih ustanov. Te bi morali po mnenju NSi voditi menedžerji in ne zdravniki.

Trg dela je po Toninovih besedah v Sloveniji preveč rigiden, zato bi morali delodajalcem omogočiti večjo prožnost, da bi lahko delavce odpustili takoj, pri čemer bi jim zagotovili odpravnino v višini treh plač. Za izplačilo odpravnin bi v NSi ustanovili poseben sklad, kamor bi vplačevali delodajalci.

V NSi se zavzemajo tudi za pokojninsko reformo, in sicer s podaljševanjem delovne dobe ter ustvarjanjem novih delovnih mest.

Prav tako je po Toninovih besedah potrebna reforma sodstva. V NSi predlagajo poskusni mandat sodnikov ter spremembo sestave sodnega sveta, ki izbira in kadruje sodnike. (sta)

Matej Tonin

Matej Tonin

Število komentarjev: 1
  1. janez janša pravi

    matej, dvakrat plus dobro!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen