Novi spopadi v Libiji

0

Čeprav so se nasprotujoče si milice dogovorile o prekinitvi ognja, so v libijskem Tripoliju izbruhnili novi spopadi. Pri tem gre za nekdanji revolucionarni skupini iz mest Misrata in Zintan, ki sta leta 2011 sodelovali pri strmoglavljenju nekdanjega voditelja države Moamerja Gadafija.

Skupini sta se šele v četrtek zvečer dogovorili o prekinitvi ognja, v okviru katere naj bi borci zapustili Tripoli. A kljub temu so izbruhnili spopadi, ki bi se lahko še razširili.

Eksplozije in streljanje je bilo moč slišati v mestni četrti Abu Slim približno 15 kilometrov južno od letališča v Tripoliju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Župan Tripolija in voditelji milic so ponoči sporočili, da je bila sklenjena prekinitev ognja in da bo nadzor nad mednarodnim letališčem v Tripoliju predan nevtralnim silam. A pri milici iz Misrate so sporočili, da prekinitev ognja velja samo okoli letališča in da ne zajema drugih območij, ki so pod nadzorom sil Zintana.

Prejšnji konec tedna je na letališču, ki je pod nadzorom pripadnikov milice iz Zintana, izbruhnilo nasilje, ko so ga napadli borci iz MIsrate. Več deset ljudi je izgubilo življenje, letalski promet so ukinili.

Nekdanji uporniki iz Zintana in Misrate so sicer sodelovali v uporu proti Gadafiju, a so se od takrat spremenili v srdite nasprotnike, ki se spopadajo za prevlado. (sta)

libija sufi napad

Napad na sufistično džamijo v Tripolisu

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen