Nove domišljijske zgodbe Balažica

11

Bivši veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic se je danes oglasil z novimi obtožbami na račun slovenske politike. Predsedniku republike Borutu Pahorju očita, da je bil tarča izsiljevanja s strani SDS in da ga je bil zato prisiljen odpoklicati z veleposlaniškega mesta. Tako v uradu predsednika republike kot v SDS so to že odločno zavrnili.

Kot je v današnjem sporočilu za javnost zapisal Balažic, so v preiskovanju vzrokov za njegov odpoklic s položaja veleposlanika prišli do “preverljive informacije”, ki jim je bila posredovana “z enega od visokih mest v slovenski politiki”.

Po tej informaciji naj bi vrh SDS izvedel za “določene (zunanje)politične napake” Pahorja, ki jih je ta s pomočjo vodstva zunanjega ministrstva prikril pred slovensko javnostjo. V SDS naj bi Pahorja izsiljevali in mu postavili alternativo – ali bo “sodeloval v političnem pogromu” nad Balažicem, ali pa bo sam doživel postopek odpoklica oz. obtožbe pred ustavnim sodiščem.

Pahor se je po pisanju Balažica “odločil za zanj ugodnejšo odločitev in sprožil odpoklic veleposlanika”. V sporočilu, pod katerim je poleg njega samega podpisana še “skupina diplomatov”, zato ustrezne institucije RS poziva, da raziščejo utemeljenost teh navedb in ustrezno ukrepajo.

Balažic je bil za dodatna vprašanja STA v zvezi s temi obtožbami danes nedosegljiv. So se pa nanje na kratko, a zato toliko odločneje odzvali v uradu predsednika in v SDS.

“Omenjene navedbe so absurdne. Predsednik republike je nad njimi osupel,” so zapisali v Pahorjevem uradu in dodali le še, da se je predsednik za odpoklic Balažica odločil po pogovorih z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem in na podlagi sklepa vlade.

V SDS so zapisali, da je vse navedeno o domnevnih povezavah med Balažicem, SDS in Pahorjem “navadno natolcevanje”. Obenem so izrazili začudenje, zakaj se v tem primeru – “glede na javno objavljeno korespondenco med Balažicem in nekaterimi političnimi predstavniki, ki pa ne prihajajo iz vrst SDS, ki meri na storitev kaznivega dejanja” – še ni začela tožilska preiskava.

Zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je v Bruslju ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU slovenskim novinarjem dejal, da si Balažic glede novih obtožb izmišljuje in da “živi v svojem svetu”. Kot je dejal, mu je Balažic večkrat povedal neresnico glede Nicolasa Omana, “ob tem pa smo odkrili to zgodbo z naftnimi polji, tako da on ni oseba, vredna mojega zaupanja”.

Zato tudi zelo nerad to komentira, vidi pa, “da sedaj napleta vse sorte ljudi, od predsednika države, ki pa res nima nič s to zgodbo, do predsednice vlade, ki je takoj že ob prvem namigu ustavila to zgodbo, tako da jaz mislim, da živi v svojem svetu”.

Glede trditev Balažica, da ga je z depešo aprila 2014 obvestil, kaj se je dogajalo glede Omana, kar je Erjavec sicer že zanikal, pa je dejal, da ima Balažic “bujno domišljijo” in da govori neresnico.

“Za te njegove tajne aktivnosti sem izvedel iz poročila, ki ga je dal inšpektor in inšpektor lahko to potrdi,” je zagotovil.

Kot je pojasnil, so na pošto, ki se nanaša na naftna polja v BiH, naleteli, ko so pregledovali vso pošto, zlasti elektronska sporočila, ker so raziskovali, ali je dejansko poslal uradno vabilo Nicolasu Omanu na odprtje slovenskega konzulata v Melbournu.

“Balažic, ki ni karierni veleposlanik, ampak ga je nastavila politika,” bi moral vedeti, da bi moral po zakonu o zunanjih zadevah, če mu je nekdo naložil takšno nalogo, o tem, preden se je sploh lotil takšne naloge, obvestiti ministra za zunanje zadeve. “On pa je na podlagi elektronskega sporočila, ki mu ga je poslal Igor Lukšič, kar začel neke tajne aktivnosti,” je dejal ter pristavil, da je “vsa zgodba z naftnimi polji v BiH bizarna in precej neresna”. (sta)

Milan Balazic

Milan Balažic

Št. komentarjev: 11
 1. MEFISTO pravi

  Ne razumem, Bratuškova bo naftna šejkica, pa vendarle krade denar Jankoviću.

 2. dzi nu nje ja pravi

  Ja verjetno bo kar držalo.Namesto,da bi udbo-anševiki na volitvah podprli svojo zver-ino,so pod-prli barbiko.?????????????????????

 3. igor pravi

  Nič novega, to je praksa SDS-A, Sramoto Delamo Sloveniji.

 4. Star partizan pravi

  Dokaze na mizo potem pa pljuvajte.Zaradi komunistične ideologije in njihovih derivatov ste revni po duhu ali duševno moteni osebki, nesposobni se pogovarjati in ustvarjati.

 5. resnica je kruta pravi

  Skozi zgodovino se je pokazalo, da je SDS na političnem prostoru živela le z izsiljevanjem in paktiranjem z domobransko diasporo.

 6. resnica je kruta pravi

  Ivan Janša je izsiljeval vsakogar, ki je zasedel njegovo željeno mesto v politiki; Drnovška, Pahorja, ostale pa gnusno napadal; Kučana, Maslešo………

 7. zgodovina, učiteljica življenja pravi

  Ali se nismo mnogi ob tistih dogodkih v parlamentu spraševali, zakaj je Pahor pridirjal direktno iz bolnišnice in mešal drek?. Ali ni bilo čudno, da so ga za predsednika države izvolili v SDS?
  Danes je odgovor na dlani. Šlo je za izsiljevanja.

 8. zgodovina, učiteljica življenja pravi

  SDS si je Pahorja izvolila zato, da ima v svojih rokah predsedniško lutko, moža brez jajc, ki se obrača tako, kot mu ukažejo gospodarji.

 9. Petrovc pravi

  zgodovina, učiteljica življenja.

  Če bi sodil po tvojem nicku, si sigurno obveščen o več kot 600 grobišč po Sloveniji, v katerih ležijo tisoči zverinsko mučeni in pobiti ljudje, otroci, ženske.
  Ali si ta del zgodovine prespal ali pa si hinavski in nesramen lažnivi tip.

 10. zgodovina, učiteljica življenja pravi

  Odzivam se le na aktualne teme, Petrovc. Ko bo, če bo, govora o temi, ki jo načenjaš, se sigurno oglasim.
  Prosim pa te, da se vdržiš žaljenja, kajti lahko se pogovarjamo kulturno, saj s tem kredibilnosti ne ogrožamo.

 11. srečko pravi

  petrovc,

  tvoja številka “600 grobišč” je zgolj zavajanje – tipična za SDS-ovske zelote…….
  Sicer pa je v teh grobiščih,ki dejansko obstajajo,pokopanih 99% Hrvaških Ustašev,srbskih Četnikov in mnogo ostalih quislinških vojakov,ki niso hoteli položiti orožja ob koncu WWII.Seveda tudi Nemcev,Madžarov,Ukrajincev in Italjanov,ki so bili okupatorji. Na mestu,kjer se “v spomin” zbira največ quislinških dedičev in sorodnikov iz Slovenije v Kočevskih gozdovih – SPLOH NI POKOPANIH SLOVENCEV!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen