Novakova bi na mestu komisarke videla tretjo kandidatko

4

Predsednica NSi Ljudmila Novak ocenjuje, da je šlo pri iskanju komisarskega kandidata tudi za politično trgovino. Predlagani so trije kandidati: prvak DeSUS Karl Erjavec, evroposlanka Tanja Fajon in premierka v odhodu Alenka Bratušek. Ta ima zaradi položaja več možnosti kot Fajonova, meni Novakova, ki pa bi sama predlagala tretjo kandidatko.

Novakova je v izjavi novinarjem po srečanju s predsednikom SMC Mirom Cerarjem komentirala tudi (samo)predlaganje premierke v odhodu za eno od komisarskih kandidatov.

Novakova sicer verjame, da želi imeti bodoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker kakšno žensko kandidatko iz Slovenije, vendar na ta način, kot se je sedaj “to dogajalo, je malo smešno ali neverodostojno”. Želela bi, da bi Slovenija poslala žensko kandidatko, a izbrano na podlagi konsenza z bodočim mandatarjem in tudi članicami Evropske ljudske stranke v Sloveniji, je povedala Novakova.

Po njenem mnenju ima Bratuškova za izvolitev na mesto komisarke več možnosti kot Fajonova, saj jo v komisiji kot predsednico vlade poznajo. Predsednica NSi bi sicer predlagala tretjo kandidatko.

Prav tako po ocenah predsednice NSi obstaja možnost, da bi nova vlada lahko odpoklicala kandidatko za komisarko, če bi to bila Bratuškova. A je po njenih besedah ta možnost manj dobra, ker lahko izpademo kot neresni in nekredibilni. Morda pa bi lahko še malo zavlekli z imenovanjem kandidata, je dodala.

Že dopoldne pa je Novakova v izjavi novinarjem pritrdila, da gre pri iskanju komisarskega kandidata tudi za politično trgovino. Funkcija je po njenih besedah nadvse zanimiva, dobro plačana, “zato bi si vsak želel priti nanjo in nekateri s tem trgujejo”.

Že dopoldne je izbiro kandidata za komisarja komentiral tudi podpredsednik SDS Zvonko Černač. Zadnja preigravanja je označil za “politično igračkanje”, pri katerem niso v ospredju interesi države, pač pa osebni interesi zaradi dobro plačane službe. Edina referenca Bratuškove v tem primeru pa je po Černačevem mnenju v tem, da je ženska.

V združeni levici pa se o listi kandidatov za evropskega komisarja niso pogovarjali, je za STA povedal Matjaž Hanžek in dodal, da se tudi sam v to ne namerava vpletati. (sta)

Ljudmila Novak

Ljudmila Novak

Št. komentarjev: 4
 1. kureta pravi

  pa še politikis je začel brisat komentarje če kdo okrca negovga liderja

 2. MEFISTO pravi

  Lider politikisa je vendar Petrovc z najmanj stoterimi imeni.

  Ni opaziti, da bi Politikis brisal svojega najbolj aktivnega sodelavca, ki mu je usodno v pogubo.

 3. MEFISTO pravi

  Kar se tiče Novakove, pa je treba reči, da je njeno mnenje enako nekredibilno, kot je nekredibilna tudi sama.

  Ko se človek poda na pot izdaje, si ne more več pvrniti donbrega imena, ki ga pa Novakova nikoli ni imela.

  Sramota za slovenske kristjane.

  Še sreča, da so se pošteni katoliki priključili k SDS.

 4. MEFISTO pravi

  Nič ji ni pomagala sprememba frizure, od katere je pričakovala , da jo bo pomladila in jo naredila seksapilno.

  Avša ostane avša.

  Še obleči se ne zna.

  Bog nam ni dal glave le za frizuro.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen