Nizozemska ne izključuje možnosti vojaškega posredovanja v Ukrajini

0

Nizozemska ne izključuje možnosti vojaškega posredovanja na kraju strmoglavljenja malezijskega letala na vzhodu Ukrajine, v katerem je umrlo 193 Nizozemcev, ki bi ga odobrile ukrajinske oblasti in proruski separatisti. Kot je danes v parlamentu v Haagu razkril nizozemski premier Mark Rutte, bo njegova vlada o tem odločala konec tedna.

Kot je dejal Rutte, Nizozemska o možnosti vojaškega posredovanja za zaščito mednarodnih strokovnjakov, ki preiskujejo kraj incidenta, trenutno razpravlja z Združenimi narodi in Ukrajino, posredovanje vojaških ali policijskih sil pa je po njegovih besedah odvisno od političnih vprašanj, mednarodnopravnega mandata in sodelovanja Ukrajine in Rusije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Tveganja so sicer velika,” je posvaril nizozemski premier in dodal, da bi proruski separatisti posredovanje lahko razumeli kot provokacijo. Morebitne akcije naj bi se udeležila tudi Avstralija, navaja dpa.

Rutte je sicer že v četrtek napovedal, da bo njegova država na kraj strmoglavljenja poleg 23 preiskovalcev napotila še 40 neoboroženih žandarjev, ki bodo imeli nalogo “stabilizirati območje”.

V mednarodni skupini 200 strokovnjakov, ki izvajajo proces identifikacije žrtev, že sodeluje 120 Nizozemcev ter strokovnjaki iz Nemčije, Belgije, Velike Britanije, Avstralije, Indonezije, Nove Zelandije in Malezije.

Boeing 777 letalske družbe Malaysia Airlines z 298 potniki in člani posadke, ki je bil na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, je 17. julija strmoglavil na vzhodu Ukrajine. Domnevno so ga sestrelili proruski separatisti. (sta)

letalo ukrajina nesreca 777 prizorisce 3

Sestreljeno malezijsko letalo

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen