Nemčija po novem z dvojnim državljanstvom za otroke priseljencev

1

Tudi če so bili rojeni v Nemčiji, so morali otroci priseljencev doslej izbirati, ali bodo vzeli državljanstvo Nemčije ali države, iz katere so prišli njihovi starši. Obeh naenkrat niso mogli imeti, saj je to prepovedovala nemška zakonodaja. V četrtek zvečer pa je bundestag potrdil zakon, ki to spreminja in odpira pot dvojnemu državljanstvu.

V Nemčiji rojeni otroci priseljencev bodo lahko tako odslej imeli dvojno državljanstvo in posledično dva potna lista ter jim ne bo treba več izbirati.

Poleg tega, da morajo biti rojeni v Nemčiji, je pogoj za pridobitev dvojnega državljanstva sicer še, da so v Nemčiji tudi odraščali – da so do svojega 21. leta v njej preživeli najmanj osem let ali vsaj šest let obiskovali šolo.

Za spremembo obstoječega sistema so v četrtek glasovali poslanci velike koalicije, ki jo sestavljajo konservativna unija CDU/CSU kanclerke Angele Merkel in socialdemokrati SPD.

Predstavnik zvezne vlade za integracijo Aydan Özoguz (SPD) je v četrtkovi razpravi izpostavil, da gre za najpomembnejšo reformo pravice do državljanstva v Nemčiji od leta 1999. Notranji minister Thomas de Maiziere (CD) je reformo označil kot pomemben znak vsem, ki jih zadeva, da zares pripadajo Nemčiji.

V Nemčiji rojeni otroci priseljenskih družin so sicer v dosedanjem sistemu imeli dvojno državljanstvo, a najkasneje pri 23. letih so se morali odločiti, ali bodo obdržali nemški potni list ali potni list države svojih staršev.

Izjema so bili otroci priseljencev iz držav EU in peščice drugi držav, med katerimi pa ni bilo Turčije. Reforma tako v prvi vrsti zadeva otroke številnih turških priseljencev. Po ocenah namreč v Nemčiji živi približno tri milijone ljudi turškega porekla, od tega se jih je slaba polovica odločila za nemško državljanstvo.

Nemška opozicija, ki jo sestavljajo Zeleni in Levica, sicer s sprejetim kompromisom ni zadovoljna. Moti jih namreč pogoj, da mora otrok priseljencev, da bi bil upravičen do dvojnega državljanstva, v Nemčiji tudi odraščati.

Zahtevajo splošno pravico do dvojnega potnega lista in opozarjajo, da ustava vsem Nemcem daje enake pravice in med njimi ne razlikuje.

Tudi v SPD so sicer navijali za ambicioznejšo reformo, a so pod pritiskom konservativcev pristali na kompromis. Ti so namreč dvojnemu državljanstvu dolgo odločno nasprotovali, češ da človek ne mora biti lojalen dvema državama hkrati.

Predstavniki turške skupnosti v Nemčiji predvsem opozarjajo, da reforma ne bi smela zadevati le otroke priseljencev, ampak bi morali pravico do dvojnega državljanstva dobiti tudi starejši priseljenci, ki v Nemčiji živijo že desetletja. (sta)

nemski potni list

Nemški potni list

Število komentarjev: 1
  1. grrr pravi

    Tudi vi desnuharji bi radi delali tako, kajne? Enkrat ste jih izbrisali, sedaj bi njihove otroke radi spravili še ob državljanstvo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen