Na Norveškem najvišja stopnja pripravljenosti na morebiten napad

1

Potem ko je norveško notranje ministrstvo v četrtek sporočilo, da obstaja v prihodnjih dneh povečana nevarnost terorističnega napada v državi, so tam danes med drugim za več dni zaprli vse judovske muzeje. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so razglasili najvišjo stopnjo pripravljenosti, kar se na Norveškem doslej še ni zgodilo.

Kot so v četrtek sporočili pristojni organi, so spričo opozoril obveščevalnih služb, da islamski skrajneži morda načrtujejo teroristični napad na Norveškem, močno poostrili varnostne ukrepe.

Načrt naj bi načrtovali ljudje, ki so se borili v Siriji, sedaj pa so na poti nazaj na Zahod in naj bi pripravljali napad, v zvezi s katerim so specifično omenjali Norveško. Grožnja je sicer po pojasnilih pristojnih “verodostojna”, a “nespecifična” – čas in kraj morebitnega napada ter identiteta napadalcev niso znani.

“Še nikoli nismo bili tako zelo pripravljeni na neko grožnjo, kot smo tokrat,” je resnost razmer danes ponazoril vodja policije Odd Reidar Humlegaard. Obenem je bolj pomirjujoče dodal, da “je verjetneje, da se ne bo nič zgodilo, kot pa, da se bo nekaj zgodilo”.

Med drugim so na letališčih ter avtobusnih in železniških postajah namestili več policistov kot običajno, poostrili so tudi nadzor na mejah. Številne zgradbe, ki so običajno odprte za javnost, kot so parlament, kraljeva palača in mestna hiša v Oslu, so zaprte za obiskovalce.

Danes so se jim pridružili še judovski muzeji v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaprti bodo do vključno nedelje, v ponedeljek so zaprti tudi sicer, tako da bodo vrata predvidoma znova odprli šele v torek.

Kot so pojasnili, se zdi judovska skupnost verjetna tarča islamskih skrajnežev. Dodaten argument za ta korak je bil majski napad na judovski muzej v Bruslju, v katerem so bili ubiti štirje ljudje.

Varnostne ukrepe je med drugim danes poostril tudi naftni koncern Statoil, in sicer na največjem terminalu za kontejnerje na polotoku Sjursoya.

Več držav, med njimi Velika Britanija in ZDA, je svoje državljane opozorilo, naj bodo na potovanjih na Norveškem posebej previdni.

Norveška premierka Erna Solberg je zaradi teroristične grožnje preložila načrtovane počitnice, čeprav je obenem sodržavljane pozvala, naj ne bodo prestrašeni in naj živijo naprej kot običajno. (sta)

abu hamza mudzahedini-zenica

Islamski skrajneži v BIH

Število komentarjev: 1
  1. jože pravi

    Tako daleč, pa tako blizu…ali ne princ teme MK?!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen