Izrael tri Jude obtožil umora palestinskega najstnika

0

Izraelsko tožilstvo je danes vložilo obtožnico proti trem Judom zaradi ugrabitve in umora palestinskega najstnika, ki so ga na začetku meseca zažgali, je danes sporočilo izraelsko pravosodno ministrstvo. Umor 16-letnega najstnika naj bi bilo maščevanje za ugrabitev in umor treh izraelskih najstnikov.

Identitete obtoženih ministrstvo ni razkrilo, znano je le, da je eden od njih 29-letni moški iz kraja Adam na Zahodnem bregu. Druga dva obtoženca sta stara 16-let, eden je iz Jeruzalema, drugi pa iz Beit Šemeša. Vsi so iz iste družine. 2. julija naj bi v Vzhodnem Jeruzalemu ugrabili palestinskega najstnika in ga živega zažgali.

Vsi trije so obtoženi tudi poskusa ugrabitve še enega Palestinca, starega sedem let, iz četrti Beit Hanina v vzhodnem Jeruzalemu. Poleg tega jim očitajo še zažige več avtomobilov v lasti Palestincev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Umor palestinskega najstnika je sledil ugrabitvi in poboju treh izraelskih najstnikov na Zahodnem bregu prejšnji mesec. Umor je sprožil nasilne proteste v vzhodnem Jeruzalemu, ki so se razširili po arabskih mestih Izraela. Vse skupaj je vodilo v nov oborožen konflikt med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas. Izrael je 8. julija začel ofenzivo proti Gazi, v kateri je bilo doslej ubitih najmanj 230 Palestincev. V napadih Hamasa na Izrael pa je doslej umrl en Izraelec.

Precej ogorčenja je sprožil sredin izraelski napad z morja, v katerem so bili ubiti štirje palestinski dečki, ki so se igrali na plaži v Gazi. Za krvav napad se je danes opravičil izraelski predsednik Šimon Peres. Za britanski BBC je dejal, da uboj dečkov ni bil nameren, zatrdil pa je, da izraelske sile ne bi izvedle napada, če bi vedele za prisotnost otrok na tem območju. (sta)

izrael ministrstvo za pravosodje

Izraelsko ministrstvo za pravosodje

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen