Izrael razširil ofenzivo v Gazi

0

Izrael je dva tedna po začetku kopenske ofenzive na območju Gaze mobiliziral še 16.000 rezervistov, s čimer se je število vpoklicanih rezervistov povzpelo na 86.000. Izraelski varnostni kabinet pa je v sredo ukazal razširitev ofenzive v Gazi, danes poročajo tuje tiskovne agencije.

Izraelska stran pojasnjuje, da so se za vpoklic dodatnih vojakov odločili, da bi si del rezervistov na terenu lahko nekoliko odpočil.

Izraelska vlada medtem danes na seji razpravlja o podrobnostih širitve ofenzive, katere cilj je bil sprva končati palestinsko raketiranje Izraela, nato pa se je temu pridružilo še uničenje podzemnih predorov v Gazi. Gre za več deset predorov, ki jih gibanje Hamas uporablja za napade na izraelske cilje, med drugim za infiltracijo svojih borcev iz Gaze v Izrael.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ob začetku seje vlade poudaril, da bo vojska nadaljevala z uničevanjem omenjenih predorov in je odločena uničiti vse. “Doslej smo uničili na desetine terorističnih predorov in odločeni smo to misijo zaključiti – z ali brez prekinitve ognja,” je zatrdil premier.

To pomeni, da je razglasitev ponovne humanitarne prekinitve ognja v Gazi za Izrael mogoča le ob pogoju, da se uničevanje predorov s strani izraelskih kopenskih sil tudi v tem času nadaljuje.

Kot je še poudaril Netanjahu, smo bili v Gazi doslej priča “prvi fazi demilitarizacije območja Gaze”. “Vojska je še naprej polno angažirana,” je dejal.

Izrael sicer krepi ofenzivo po enem najbolj krvavih dni na območju Gaze. V sredo je bilo v izraelskih napadih po najnovejših podatkih ministrstva za zdravje v Gazi ubitih 119 Palestincev. Največ žrtev, po 20, sta zahtevala napada na šolo Združenih narodov v Džabaliji ter na tržnico v soseski Šedžaija blizu mesta Gaza.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je spričo vse večjega števila mrtvih in uničenja območje Gaze v sredo razglasil za območje humanitarne katastrofe. Ob tem je pozval ZN, naj storijo vse za pomoč prebivalcem Gaze.

Da so razmere v Gazi resnično katastrofalne, je opozoril tudi dolgoletni tiskovni predstavnik agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) Chris Gunness, ki je med opisovanjem razmer na območju v pogovoru za arabsko televizijsko mrežo Al Džazira bruhnil v jok. “Pravice Palestincev, celo njihovih otrok, so v celoti kršene,” je poudaril in začel hlipati. Pogovor, ki je potekal v živo, so morali zato prekiniti, še poroča nemška tiskovna agencija dpa. (sta)

izrael vojaki  gaza 53

Izraelsko oklepno vojaško vozilo v Gazi

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen