Islamisti v Egiptu tudi danes pozivajo k protestom

0

Prvo obletnico odstavitve egiptovskega predsednika Mohameda Mursija so v četrtek zaznamovali eksplozija bombe na vlaku ter spopadi med njegovimi privrženci in varnostnimi silami. Zavezništvo proti vojaškemu udaru, ki ga vodi Mursijeva prepovedana Muslimanska bratovščina, je ob obletnici pozvalo k “dnevu jeze”, danes pa k nadaljevanju protestov.

V eksploziji bombe, skrite v aktovki ob sedežu na vagonu vlaka, je bilo v četrtek ranjenih devet ljudi. Incident se je zgodil v Aleksandriji.

V Kairu je bila v spopadih med Mursijevimi in policija s strelnim orožjem ubita ena oseba. Prav tako v prestolnici je bil s strelnim orožjem ubit policist, ko so protestniki zažgali nadzorno točko. Pri tem so bili opečeni še trije policisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je zaprla dostop do več večjih trgov v Kairu in razgnala protestnike iz različnih sosesk. V Četrti Ain Šams so policisti s solzivcem in streli razgnali nekaj deset protestnikov, ki so zažigali pnevmatike.

Pred četrtkovimi protesti so oblasti aretirale 39 aktivistov, čez dan pa so po podatkih notranjega ministrstva pridržali več kot 200 protestnikov. Po navedbah ministrstva za zdravje je bilo v protestih po vsej državi poškodovanih najmanj 24 ljudi.

Zavezništvo proti vojaškemu udaru je ponoči objavilo poziv k nadaljevanju protestov tudi danes, na “petek jeze”. Muslimanska bratovščina pa je sporočila, da je v četrtek potekalo sto protestov v 16 provincah po državi. Obsodili so eksplozijo na vlaku in poudarili, da sledijo miroljubni strategiji.

Mursija je pred letom dni strmoglavil sedanji predsednik, nekdanji general Abdel Fatah al Sisi. Odstavitvi je sledilo nasilno zatrtje Mursijevih privržencev, Muslimansko bratovščino, iz katere je nekdanji predsednik izšel, pa so kot teroristično organizacijo prepovedali.

Od odstavitve Mursija je v nasilju umrlo najmanj 1400 ljudi, več kot 15.000 pa so oblasti zaprle. Med njimi je tudi vrhovni voditelj bratovščine Mohamed Badie, ki so ga na hitrem množičnem procesu obsodili na smrt. Na zatožni klopi je v več primerih tudi Mursi, ki je bil sicer prvi demokratično izvoljen predsednik v zgodovini Egipta in tudi prvi, ki ni izhajal iz vojske. (sta)

egipt mursi

Mohamed Mursi

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen