Iraški parlament izvolil svojega predsednika

0

Razdeljeni iraški parlament je po dveh neuspelih poskusih danes vendarle izvolil svojega predsednika. Salima al Džuburija je podprlo 194 poslancev, 19 glasov je prejel njegov nasprotnik, 60 glasov pa je bilo neveljavnih. Zdaj je na vrsti izvolitev predsednika države, nato pa oblikovanje vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik parlamenta, ki je tradicionalno sunit, je bil izvoljen več kot dva meseca po volitvah, na katerih je tabor premiera Nurija al Malikija osvojil največ glasov.

Poslanci morajo zdaj izvoliti še predsednika države, ki bo nato največjemu bloku v parlamentu ponudil oblikovanje vlade. Po navedbah AFP sicer ni jasno, če je Džuburijevo imenovanje del širšega dogovora, ki vključuje tudi novega premiera in predsednika države.

Nekateri člani Malikijevega tabora naj bi sicer pred glasovanjem dejali, da bo do njega prišlo samo v primeru celovitega dogovora o nosilcih treh najvišjih položajev v državi, ki si jih po neuradnem dogovoru delijo tri glavne skupine – šiiti, suniti in Kurdi.

irak parlament

Iraški parlament

Naloga nove vlade bo reševanje ene najhujših kriz v državi v zadnjih letih, potem ko so sunitski skrajneži junija sprožili ofenzivo in prevzeli nadzor nad velikim delom severnega in zahodnega Iraka.

Nasilje v Iraku se medtem nadaljuje. Tamkajšnje varnostne sile so danes sprožile ofenzivo, katere cilj je ponovna osvojitev Tikrita, ki leži 170 kilometrov severozahodno od Bagdada. Tikrit so sunitski skrajneži zavzeli 11. junija.

O nasilju poročajo tudi iz južnega dela iraške prestolnice. V eksplozijah bomb na območju Madaina je bilo po navedbah oblasti ubitih devet ljudi, med njimi štirje vojaki.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen