Helsinški monitor: Človekove pravice veljajo za vse in ne le za nekatere

14

Helsinški monitor Slovenije za človekove pravice ob obsodbi predsednika SDS Janeza Janše v aferi Patria poudarja, da je sodišča treba spoštovati. Človekove pravice pa veljajo za vse in ne le za nekatere, opozarjajo. V Odboru za zaščito pravosodja pa od predsednika Boruta Pahorja pričakujejo, da se opredeli glede trenutnega stanja v državi.

“Državljani ne morejo rovariti proti sodišču. Paziti moramo, da država in družba lahko delujeta,” je na današnji novinarski konferenci dejala predsednica Helsinškega monitorja Slovenije Neva Miklavčič Predan.

Kritična je tudi do stališča nekdanjega ustavnega sodnika Matevža Krivica, ki pravi, da obsodba Janši ne vsebuje dovolj podatkov. “V primeru obsodbe Borisa Šuštarja in Boštjana Šobe Krivic ni rekel, da morata sodbi pasti, čeprav prav tako ni bilo dovolj podatkov,” je dejala. Krivic je imel takrat po njenih besedah drugačno stališče.

Za vse morajo veljati enaka pravila, saj bi se sicer lahko znova odprl tudi proces proti Šuštarju in Šobi, je menila.

Spomnila je tudi na to, da je posameznik nedolžen, dokler ni pravnomočno obsojen. Tako opozarja, da ljubljanski župan in predsednik PS v nobenem postopku ni pravnomočno obsojen. “Obtožbe v javnosti lahko posameznika doživljenjsko diskreditirajo,” je dejala.

V zvezi z odzivi na slovensko sodstvo so se oglasili tudi v Odboru za zaščito pravosodja civilne iniciative SRP (Slovenija, Resnica, Poštenje). V pismu predsedniku republike Borutu Pahorju so zapisali, da so napadi na pravosodni sistem padli na tako nizko raven, da ga je treba braniti z demokratičnimi sredstvi, “ker institucije političnega sistema premalo ali pa sploh nič ne naredijo, da se omogoči njegovo normalno delovanje”.

Zapisali so, da vsakodnevno protestiranje pred sodiščem, grožnje nosilcem pravosodnih funkcij, straže pred zapori na Dobu, manipulacije medijev, izjave posameznih strokovnjakov o primeru Patria, scenski nastopi vidnih funkcionarjev SDS in njihovega odvetnika, izjave najvišjih predstavnikov Rimskokatoliške cerkve, izjave nekaterih sodnikov in tudi Pahorjev pogovor z Janšo pred odhodom na prestajanje kazni ne prispevajo k urejanju stanja v državi.

Od Pahorja pričakujejo, da se jasno in nedvomno opredeli ter izjasni glede trenutnega stanja v državi.

Predsednik SDS Janša je 20. junija začel prestajati zaporno kazen na Dobu, potem ko ga je ljubljansko okrajno sodišče junija lani obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov.

Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbor 2014 je pozval k sprejetju takojšnje odločitve vrhovnega sodišča o prekinitvi zaporne kazni. Kot cilj pa si je zastavil tudi odpravo sodbe v zadevi Patria, ki je po njihovi oceni nepravična. (sta)

sodstvo

Slika je simbolična

Št. komentarjev: 14
 1. MEFISTO pravi

  Že dolgo vemo, da je baba zmešana.

  Najnrž bi jih spet rada dobila od Krivica.

 2. cvili možek pravi

  Vseeno pa dovolj sprejemljivo za OVCE.Če posedujejo vsaj mrvico razuma bi se morali kaj naučiti.Seveda če pa mesija zaukaže drugače tako pa BOG JIM POMAGAJ,in ata štrumf.

 3. VIVA pravi

  Dokument, ki ga je predsednik SDS Janez Janša predstavil na novinarski konferenci pred odhodom v zapor, je kombiniran dokument iz treh drugih dokumentov, je danes sporočil vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc. Tako mu je sporočilo finsko tožilstvo, ki pravi, da tak dokument tudi ni del spisa na Finskem, čeprav je Janša trdil drugače.

  Samo še en dokaz, da je vaš furer poleg tega, da je lopov tudi evidentni ponarejevalec , kar pa ni prvič. Ovce klerofašistične pa meketajte naprej o njegovi kvazinedolžnosti !!
  P.S. Se opravičujem vsem ki sem jih morda označil z klerofašisti. To sem storil namerno, da vidite, kako izgleda če vsakega ki ni na vaši strani zmerjate z komunisti, opankarji, trenirjarji, čefirji, pasjejebci itn.

  SAMO MALO STRPNOSTI DRUG DO DRUGEGA NIČ DRUGEGA PROSIM IN PUSTITE LJUDEM SVOBODO DO LASTNEGA PREPRIČANJA !!!
  Lp

 4. cvili možek pravi

  @ VIVA tudi sam sem to novico prebralv rubrki SAJ NI RES PA JE.Da mi je slišati sedaj mefonjo.HHHHHHHHHHHHHHHHHHHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

 5. cvili možek pravi

  Seveda o tem pa KALOH NITI BESEDICE.hhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 6. cvili možek pravi

  Sem že stokrat OVCE opozoril ma mi ne verjamejo preveč.ŠE BO SMEHA FANTJE!!!!hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 7. Mea culpa pravi

  V vsaki normalni demokraciji bi sodišča preložila procesna dejanja za par dni in se ne bi vmešavala v volitve!

  Pri nas sem naštel samo ta teden 3 procesna dejanja, ki imajo vpliv na volitve in še za BIS se je Ferlinc odločil vplivati na volitve!

  Ali še kdo verjame v neodvisnost sodne veje oblasti, ki si jemlje pravico posegati celo v ustavno pravico in demokratične volitve!

  Dragi Ferlinc, tebe tepe pravna stroka, ki je raztrgala tvoj obtožni predlog!
  Verjamem, da boli, če ti obrne hrbet lastna stroka!

 8. Mea culpa pravi

  Razumem. da so provokatorji med nami in so najeti da pomagajo medijem pri medijskem linču in antipropagandi!
  Najemajo pa jih tisti, ki že desetletja capljajo na mestu!

  Danes je sreda in le nekaj dni do volitev, zato je še toliko več provokatorjev!

 9. Boik pravi

  Glede na to, kako ima politikis rad STA, sem pričakoval, da bom zasledil zale članek http://www.sta.si/vest.php?s=s&id=2029035, a sem se zmotil…;)

  Mnenja?

 10. Boik pravi

  Pardon, nisem opazil, da je bila vest že omenjena… No, povezava pa vseeno ne škodi… Jo lahko admin3 uporabi, če ne najde članka!

 11. Mea culpa pravi

  V vsaki normalni demokraciji bi sodišča preložila procesna dejanja za par dni in se ne bi vmešavala v volitve!

  Ali jim tega pravna fakulteta ni povedala?

  Pri nas sem naštel samo ta teden 3 procesna dejanja, ki imajo vpliv na volitve in še za BIS je je Ferlinc odločil vplivati na volitve!

  Ali še kdo verjame v neodvisnost sodne veje oblasti, ki si jemnlje pravico posegati celo v ustavno pravico in demokratične volitve!

  Dragi Ferlinc, tebe tepe pravna stroka, ki je raztrgala tvoj obtožni predlog!
  Verjamem da boli, če ti obrne hrbet lastna stroka!

 12. cvili možek pravi

  mefonja ŠE BO SMEHA FANTJE!!Kopiraj, izreži, prilepi, kaži novinarjem.Pa to je noro.hhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

 13. Grozno pravi

  Fantje če imate psihične težave pa si dajte duška!
  Vzemite Jugoslovansko zastavo pa hodite gor in dol po vasi!
  Lahko tudi glasno vpijete vse parole in preganjate vse vaške pse!

  Pozabite Kučana, pozabite Jugoslavijo
  danes je neka druga in drugačna država

  Bravo vidim, da nekateri to obvladajo
  saj so to počeli vsak dan v UDBI (SDV)

  “Kopiraj, izreži, prilepi, kaži novinarjem.”

  Temu dodamo najete provokatorje v vseh lokalih in forumih!

  Fantje če imate psihične težave pa si dajte duška!
  Vzemite Jugoslovansko zastavo pa hodite gor in dol po vasi!
  Lahko tudi glasno vpijete vse parole in preganjate vse vaške pse!

  Pozabite Kučana, pozabite Jugoslavijo
  danes je neka druga in drugačna država

 14. Mea culpa pravi

  OBVEZNO POGLEDATI
  Priporočam naslednji razgovor

  DOBRO JE VEDETI: ddr. Klemen Jaklič o zadevi PATRIA

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8fsSI6EUcws

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen