Goske krive za nesrečo ameriškega vojaškega helikopterja

0

Jata gosi je bila kriva za strmoglavljenje ameriškega vojaškega helikopterja januarja letos v okrožju Norfolk na vzhodu Anglije, so danes sporočili vojaški preiskovalci. V nesreči so umrli štirje vojaki na krovu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Helikopter HH-60G Pave Hawk je med urjenjem strmoglavil sredi ptičjega rezervata.

Kot kaže danes objavljeno poročilo, se je jata gosi dvignila nad rezervat ravno v trenutku, ko se je bližal helikopter, verjetno prav zaradi hrupa helikopterja. Najmanj tri gosi so treščile skozi vetrobransko šipo v pilotovo kabino. Pilot, kopilot in še en član posadke so pri tem izgubili zavest, navaja skupno poročilo ameriških letalskih sil v Evropi in letalskih sil v Afriki.

Ena od gosi je tudi onesposobila nadzorni sistem v helikopterju, tako da je ta nato letel sam brez nadzora. Že kake tri sekunde po tem, ko so se vanj zaletel gosi, je helikopter sicer strmoglavil.

Tovrstne helikopterje uporabljajo pri reševanju in iskanju med spopadi. Uporabljajo jih v Afganistanu in Iraku, z njimi pa so pomagali tudi prizadetemu prebivalstvu v New Orleansu po orkanu Katrina leta 2005. (sta)

goska

Slika je delno simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen