Franc Bogovič izvršilnemu odboru SLS ponudil odstop

2

Predsednik SLS Franc Bogovič je po tem, ko je stranka na predčasnih volitvah po dolgih letih izpadla iz DZ, članom izvršilnega odbora danes ponudil svoj odstop. A je odbor Bogoviča podprl in sklenil, naj stranko vodi do kongresa, ki bo po lokalnih volitvah, 6. decembra. O tem bo dokončno odločil glavni odbor SLS, ki pravkar zaseda.

Bogovič je medijem povedal, da prevzema odgovornost za neuspeh stranke na predčasnih volitvah. Zaveda se, da kot predsednik stranke, ki je po dolgih letih izpadla iz parlamenta, ni več primeren za njeno vodenje.

Ker pa so pred stranko lokalne volitve, je izvršilni odbor sklenil, da bo glavnemu odboru predlagal sklic kongresa za 6. december. Volilna opravila kongresa bodo začela teči prvi dan po koncu drugega kroga lokalnih volitev. SLS želi jeseni doseči podoben rezultat po številu županskih mest kot na minulih lokalnih volitvah, je danes povedal Bogovič, ki pa o imenih kandidatov danes ni želel govoriti.

V javnosti so se pojavila tudi namigovanja, da utegnejo nekateri uspešni župani SLS zaradi neuspeha stranke na volitvah v DZ na lokalnih volitvah kandidirati samostojno. A Bogovič pravi, da do njega takšen signal še ni prišel.

Predsednik SLS za zdaj ni povedal, koga vidi kot svojega naslednika. Danes so se po njegovih besedah dogovorili, da bodo naredili jasno analizo rezultata, dorekli usmeritev stranke za naprej ter se poskušali v članstvu pogovoriti o bodočem vodstvu. A danes o nobenem imenu še niso govorili.

Koren težav SLS, ki so botrovale neuspehu stranke, pa lahko po mnenju Bogoviča iščejo vse od leta 2000 naprej. “Korak za korakom nam je podpora kopnela. Letos so bile selektivne volitve in tistim, ki smo bili nekajkrat blizu praga, je spodletelo,” ocenjuje predsednik SLS. Po njegovih besedah analiza volitev tudi pokaže, da je polovica glasov volivcev šla strankam, ki doslej niso bile v DZ.

Tudi njegova odločitev, da kandidira v Ljubljani in ne v svojem rodnem kraju, zagotovo ni pripomogla k rezultatu, je priznal Bogovič.

Ob tem ni želel komentirati nekaterih namigovanj v medijih, da naj bi se del stranke SLS po lokalnih volitvah pridružil NSi. Po Bogovičevih besedah so bila razna namigovanja že pred volitvami, o tem pa danes ni bilo govora niti signalov. “Nekateri, ki več vedo o nas kot mi, to pač pišejo in mečejo bombice v politični prostor,” je dejal.

SLS je namreč na evropskih volitvah nastopila skupaj z NSi, Bogovič je bil izvoljen za evropskega poslanca. Danes je poudaril, da je bil pobudnik nadaljevanja povezovanja obeh strank na volitvah, vendar so bile predčasne volitve prehitro in je bilo nemogoče sestaviti skupno listo. Povezovanje in spremembe pa bodo po njegovem mnenju potrebne tudi na slovenski desnici.

Bogovič je danes tudi zatrdil, da v SLS za zdaj ne beležijo upada članstva.

Sodeč po izjavah članov glavnega odbora pa so mnenja v SLS različna, tudi glede vodenja stranke.

Dolgoletni član SLS in jen nekdanji predsednik Marjan Podobnik pričakuje, da bo glavni odbor danes začel poglobljeno analizo poraza stranke. Če bo pri tem uspešen, Podobnik verjame, da je to lahko začetek nove, uspešne poti.

Bolj kritičen je Laris Gaiser, ki je na minulem kongresu želel kandidirati za predsednika SLS. V demokraciji se po njegovih besedah spodobi, da predsednik po tem, ko izgubi, odstopi.

Ali bo kandidiral za Bogovičevega naslednika, bodo še videli, je dejal Gaiser. Danes morajo po njegovih besedah analizirati, ali je stranka še zdrava in kaj si še želi, sledijo lokalne volitve. SLS je po Gaiserjevem mnenju sposobna preživeti tudi zunaj DZ, če bo imela primerno vodstvo in notranjo demokracijo.

Dosedanji poslanec Franc Pukšič pa je ob vprašanju, kaj botruje neuspehu stranke, novinarjem predlagal, naj se gredo zanimati, kako gre z “Zoranom Jankovičem in PS”. “SLS bo normalno delovala naprej, tudi brez vas, medijev, ki ste naredili tako Jankovića kot Mira Cerarja,” je bil oster Pukšič. (sta)

bogovic1

Franc Bogovič

Št. komentarjev: 2
  1. MEFISTO pravi

    V njegovem primeru se odstopi, ne pa ponuja odstop.

  2. Ave pravi

    Udbaš je bil razkrinkan. Kakšna s.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen