Evropski poslanci razočarani nad postopkom izbire kandidatov za komisarje v Sloveniji

5

Evropski poslanci iz Slovenije v komentarjih na odločitev vlade, da v Bruselj pošlje seznam s tremi kandidati za Evropskega komisarja, večinoma obžalujejo, da slovenska politika ni bila zmožna izbrati enega samega kandidata oz. kandidatke. Predvsem člani Evropske ljudske stranke (EPP) menijo, da bi morali imeti glas tudi oni.

Lojze Peterle (NSi/EPP) je izrazil obžalovanje, “da vlada tako pomembne kandidature ni videla kot zadevo nacionalnega interesa”. Obžaluje, da vlada ni predlagala niti enega kandidata politične opcije, ki je zmagala na evropskih volitvah, s čimer bi po njegovem mnenju prispevala k večji demokratični legitimnosti našega komisarja.

“Prepričan sem, da bi lahko brez časovne stiske prišli do širšega soglasja za to kandidaturo, če bi v to vključili tudi državni zbor,” je dodal v odzivu za STA.

Ivo Vajgl (DeSUS/Alde) procesa imenovanja kandidatov za komisarja ne želi posebej komentirati. “Vlada je opravila svoj del kadrovskega postopka, ki je v njeni izključni pristojnosti in predloga ne bom komentiral. Postopek pa je bil takšen, kakršna je slovenska politična stvarnost,” je zapisal v odzivu za STA.

Franc Bogovič (SLS/EPP) je menil, da je postopek izbire kandidata za Evropskega komisarja v Sloveniji očitno pod vplivom oblikovanja vladne koalicije. Meni, da bi morali upoštevati glasove tako sedanje vlade, kot zmagovalca parlamentarnih volitev Mira Cerarja kot tistih, ki so dobili največ glasov na evropskih volitvah, torej članov Evropske ljudske stranke.

Da se Slovenija ni uspela opredeliti za enega kandidata, se mu zdi narobe. “Če smo na koncu v tem postopku prišli tako daleč, da so objavljena tri imena, bi potem zagotovo raje govoril o imenih, kot so Lojze Peterle, Romana Jordan ali Janez Potočnik. Mislim, da bi bili ti trije primernejši od teh, za katere se je v zadnjih izdihljajih odločila vlada Alenke Bratušek.”

“Obžalujem, da je postopek tekel na takšen način in želim, da se čim prej konča, akterji, ki so sedaj vso energijo vlagali v postopek iskanja komisarja, pa naj zdaj čim prej sestavijo vladno koalicijo,” je še dodal predsednik SLS.

Igor Šoltes (Verjamem/Zeleni) pravi, da sam postopek izbire kandidata oz. kandidatk kaže “na stanje duha” v slovenski politiki. “Samih imen niti ne želim komentirati, zdi se mi pa, da bi bilo veliko bolj primerno, če bi predlagali enega kandidata oz. kandidatko. Zdi se mi, da s tem dajemo sami tudi znak neodločnosti in bodo potem o našem predstavniku odločali drugi.”

“Mislim, da bi zato morali pokazati več odločnosti in se postaviti za tistega, za katerega mislimo, da bi lahko najbolje opravljal to funkcijo, treba pa je tudi vedeti, katera področja so še ostala, ki bi bila za Slovenijo najbolj pomembna,” je še menil Šoltes.

Milan Zver (SDS/EPP) se je na proces izbiranja kandidatov za Evropskega komisarja odzval le preko Twitterja in zapisal: “Kaj bi se čudili? Ugrabili so nam državo, zdaj ugrabljajo še evropske funkcije. Če ne gre na volitvah …” Romana Tomc in Patricija Šulin (obe SDS/EPP) pa se na prošnjo STA za odziv še nista odzvali. (sta)

eu parlament

Evropski parlament

Št. komentarjev: 5
 1. Kr en pravi

  Ha ha ha, evroposlanci, predvsem EPP, potem pa naštejete zgolj in samo slovenske.
  Spet ena od pilitkisovih nategavščin, morali bi zapisati poslani EPP iz Slovenije, a to nebi bilo tako pompozno, kajne?
  Sirec pa, kaj ni ravno Juncker, ko je bil še premie, poslal v komisiji daljši spisek da je sama odločila? Zakaj bi bilo sedaj narobe, če jih tudi on dobi nekaj na vpogled in se odloči?
  Nahajte že zavajat in hitro spat, jutr bo naporno, ko bo potrebno zganjat riga-rajo pred DZ. HAHA

 2. MEFISTO pravi

  Kr en, alias Petrovc, si res tako nor ali se delaš norega?

 3. Funkmannholzgefreiteitloozer pravi

  kot je predlagal bogovič:
  potočnik da,
  jordan pogojni da,
  peterle pa je preveč sluzast, zato raje ne.

  so pa zgornji trije vsekakor boljši od obrvno kosmate zverine, ki prihaja iz SDS.

 4. MEFISTO pravi

  Ena sramota več ali manj se Sloveniji ne pozna .

 5. klinček pravi

  Mefisto, strinjam se s teboj. To, kar se sedaj gredo naši “politiki” nam res ni v čast. Kdo se pa oglaša v članku? Sami naši “evropski poslanci”, ki niso naredili prav nič v dobro države, celo nasprotno, pljuvali so po njej v Bruslju in iskali potuho za svojega “ljubljenega vodjo”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen