Eno najstarejših slovenskih naselij v ZDA, St. Stephen, proslavilo stoletnico

0

Konec minulega tedna je bilo v mestecu St. Stephen v ameriški zvezni državi Minnesota, ki ima manj kot 1000 prebivalcev, a je večina slovenskega porekla, zelo praznično. St. Stephen je namreč praznoval 100. obletnico ustanovitve. Praznovanja se je kot vodja parade v narodni noši udeležil tudi veleposlanik Slovenije v ZDA Božo Cerar.

Zgodovina mesteca sega nazaj v 19. stoletje, ko so ga začeli graditi slovenski priseljenci iz Gorenjske, natančneje iz okolice Mojstrane in iz vasi Spodnje Gorje. Leta 1904 jim je škof St. Clouda James Trobec posvetil cerkev svetega Štefana (St. Stephen) s poslikavami leta 1866 rojenega slovenskega umetnika Johna Gosarja, ki je prišel v Minnesoto preko Bethlehema v Pensilvaniji.

Škof Trobec se je upokojil leta 1914 – istega leta kot je zavetnik cerkve posodil svoje ime tudi novoustanovljenemu kraju. Po slovensko se je mestu sicer sprva reklo Sveti Štefan v gozdu.

“Toliko Omanov, Trobcev, Peterneljev, Pogačnikov in Zupančičev na enem mestu sem doslej srečal le še v Sloveniji,” je za STA dejal Cerar in dodal, da se je med drugim srečal s 102-letnim Edvardom Peterneljem, ki je še zadnji živeči potomec izvirnih priseljencev iz Slovenije.

Cerar, ki so ga ob prihodu v St. Stephen v soboto pričakali s streli iz možnarjev, je v izjavi za regionalni časnik SC Times sicer povedal, da je zelo počaščen in vesel, da so ljudje ohranili svojo slovensko dediščino in ostali ponosni nanjo.

Cerar je v okviru poti v Minnesoti na povabilo Slovenske zveze Amerike (SUA) in Kranjsko slovenske katoliške jednote (KSKJ) obiskal tudi mesto Ely, kjer živi prav tako močna slovenska skupnost. Od tam prihaja tudi častni konzul Slovenije v Minnesoti Miro Medved. (sta)

zastava slovenska

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen