Banco Espirito Santo z najvišjo izgubo v zgodovini portugalskih bank

1

Potem ko je največja zasebna portugalska banka Banco Espirito Santo (BES) v sredo zvečer objavila, da je v letošnjem prvem polletju ustvarila 3,57 milijarde evrov izgube, kar predstavlja najslabši poslovni rezultat katerekoli banke v državi doslej, je portugalski regulator danes začasno ustavil trgovanje z delnicami te finančne ustanove.

V največji zasebni portugalski banki so v sredo pojasnili, da za slabe dolgove in nepredvidene stroške potrebujejo za 4,25 milijarde evrov rezervacij. Hkrati so revidirali neposredno izpostavljenost 25-odstotnemu lastniku, finančni skupini Espirito Santo (ESFG), na 1,57 milijarde evrov. Pred tem so ocenjevali, da izpostavljenost banke temu delničarju znaša 1,2 milijarde evrov.

Visoka izguba BES je tako prav posledica njene izpostavljenosti ESFG, medtem ko je ta pod pritiskom dolgov konglomerata Espirito Santo Interational (ESI) in holdinške družbe Rioforte. ESI ima v računih 1,3 milijarde evrov veliko luknjo, zaradi suma, da jo je prikril, pa ga že preiskujejo pristojne oblasti.

Še v prvi polovici lanskega leta je izguba BES znašala “le” 237 milijonov evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Portugalski regulator je na podlagi objave poslovnih rezultatov danes začasno ustavil trgovanje z delnicami BES. Kot je izpostavil, je želel dati vlagateljem čas, da preučijo podatke banke.

Ko je trgovanje znova vzpostavil, so delnice banke močno izgubile. Njihov tečaj je do zaprtja borze v Lizboni zgrmel za 42,07 odstotka na 0,20 evra. (sta)

banco espirito santo

Število komentarjev: 1
  1. moroStar pravi

    Denarce je Sveti Duhec popapcal

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen