Ban Izraelce in Palestince poziva k premirju

0

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je danes po srečanju z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem v Tel Avivu Izraelce in Palestince pozval, naj končajo prelivanje krvi in se začnejo pogajati. Netanjahu je palestinsko gibanje Hamas obtožil, da želi doseči, da bi bilo v Gazi čim več civilnih žrtev, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Moje sporočilo Izraelcem in Palestincem je enako, prenehajte se bojevati in se začnite pogovarjati. Vojaška akcija Izraelu ne bo zagotovila večje stabilnosti,” je dejal Ban. Dodal je, da je pretresen zaradi Hamasovega raketiranja izraelskih mest, “ki se mora takoj končati”, a po drugi strani mora biti Izrael “kar najbolj zadržan”.

Netanjahu je na skupni novinarski konferenci z generalnim sekretarjem ZN dejal, da Hamas želi, da bi bilo čim več civilnih žrtev. “Hočejo, ponavljam, hočejo več civilnih žrtev,” je dejal.

Dodal je, da Izrael dela to, kar bi naredila vsaka država, če bi teroristi njena mesta obstreljevali z raketami.

Izraelski premier je palestinsko gibanje Hamas tudi obtožil, da zlorablja humanitarne dobave cementa v Gazo za gradnjo predorov za oskrbovanje z orožjem.

Na Bližnjem vzhodu se poleg Bana mudi tudi ameriški državni sekretar John Kerry. V Kairu je danes odločno podprl predlog Egipta o vzpostavitvi premirja med Izraelom in Hamasom in dodal, da bo to, če ga bo Hamas sprejel, priložnost za pogovor o obstoječih problemih.

“Hamas je pred ključno izbiro in ta bo imela velik vpliv na življenje ljudi v Gazi,” je dejal Kerry po pogovoru z egiptovskim predsednikom Abdelfatahom al Sisijem.

Medtem ko je Izrael egiptovski predlog o premirju sprejel, ga je Hamas zavrnil ter kot pogoj postavil konec izraelske blokade Gaze in izpustitev ujetnikov.

Od začetka izraelske ofenzive na Gazo pred dvema tednoma je umrlo že skoraj 600 Palestincev, več tisoč je ranjenih. Ubitih je bilo tudi 27 izraelskih vojakov. (sta)

ban-ki-mun

Ban Ki Moon

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen