Auer zbral dovolj podpisov za sprožitev postopka za referendum o davku na dež

0

Predsednik Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojan Auer je zbral dovolj podpisov za začetek postopka za razpis posvetovalnega referenduma o odloku o načinu opravljanja lokalne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode v Mestni občini Maribor. V petek naj bi jih predal županu Andreju Fištravcu.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal Auer, se Mariborčani množično odzivajo z nestrinjanjem s t.i Fištravčevim davkom na dež, zaenkrat potrebnih 200 podpisov pa so zbrali v samo nekaj urah.

Po njegovem prepričanju je odlok, kakršnega je 11. julija v prvem branju sprejel mariborski mestni svet, v nasprotju z interesi občanov. Po oceni LPR bi morala biti prva prioriteta župana začetek postopka tožbe proti vladi oziroma državi, ker ni izpolnila vladnih sklepov o pomoči Štajerski v višini 66 milijonov evrov.

Podpise naj bi Auer predal županu v petek, ko naj bi se ta vrnil z dopusta. Na tej podlagi bo moral župan razpisati začetek postopkov za referendum, Auer pa zbrati slabih 5000 podpisov. Mestni svet mora namreč razpisati referendum, če to zahteva najmanj pet odstotkov volivcev v občini. V LPR si prizadevajo, da bi bil referendum izveden sočasno z jesenskimi lokalnimi volitvami.

Po mnenju direktorja mestne uprave Marka Žule gre le za “podcenjujočo in zavajajočo” predvolilno potezo, saj je začetek referendumskega postopka tako malo časa pred volitvami nesmiseln in ker vsebina odloka izhaja iz zahtev evropske in nacionalne zakonodaje. Po njegovih besedah se odvajanje odpadnih voda že zdaj plačuje, a v pavšalni obliki, medtem ko bi se z novim odlokom ta dajatev izračunavala glede na dejansko porabo.

Gre za odlok, ki se med drugim nanaša na zaračunavanje odvajanja deževnice s streh v kanalizacijo. V prvi obravnavi 11. julija so mestni svetniki, z izjemo treh predstavnikov LPR, ta odlok sprejeli, a ob tem predlagali vrsto dopolnil, ki jih bo treba v drugem branju upoštevati. Zato se pričakuje, da bo odlok dokončno sprejet šele konec leta oziroma v začetku prihodnjega leta, čeprav bi v skladu z državno zakonodajo moral biti sprejet že letos spomladi. (sta)

STOJAN_AUER

Stojan Auer

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen