Alojz Rebula prejel odličje sv. Cirila in Metoda

1

Tržaški pisatelj in katoliški mislec Alojz Rebula je ob svojem visokem jubileju, 90. rojstnem dnevu prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference. Kot piše v obrazložitvi, njegovo življenjsko delo v literarnem opusu združuje realističen in filozofsko razmišljujoči slog, ki odpira aktualna vprašanja sodobnega krščanstva.

“Njegovo služenje Cerkvi prek pisane besede izhaja iz čudenja nad skrivnostjo Božjega učlovečenja, kar spremeni vsako literarno ali kolumnistično delo v pričevalski izdelek in besedilo veroizpovedi, credo. V svoji literarni izpovedi pisatelj izraža pristen življenjski utrip, ki ga preleta s svojim bogoiskateljstvom ter hkrati s krščanskim upanjem premaguje človeško tragiko,” so zapisali v obrazložitvi priznanja.

Rebula, kot so zapisali, v svojih razpravah in romanih premišljuje o narodnostnih, ljubezenskih, umetniško-ustvarjalnih, moralnih in družbenih vprašanjih. V romanu Nokturno za Primorsko je na izviren in tenkočuten način vpeljal historično dogajanje okrog mučenca, kandidata za blaženega, duhovnika Filipa Terčelja. Pripoved omogoča širšemu krogu ljudi, da pridejo v stik z žrtvijo treh totalitarizmov 20. stoletja, saj dogodki in opisi dobijo obliko “literarnega bogoslužja”. Rebula med svoje literarne junake rad postavlja duhovniške like, tako med drugim V Divjem golobu izpove svoje gledanje na duhovniško službo, ki mu pomeni krščansko posvečenje slovenskega naroda in hkrati vsega človeštva.

V svojih delih pisatelj prepleta ljubezen do domovine in maternega jezika z versko pripadnostjo, kot kolumnist pa aktualizira družbeno dogajanje, ki ga postavi v kontekst družbenega nauka Cerkve. Od leta 1998 kot kolumnist katoliškega tednika Družina “z bleščečo besedo in s hrabrostjo misli odgovarja na vprašanja, zakaj veruje v Boga”, so še zapisali v obrazložitvi in obenem opozorili na roman Jutri čez Jordan, s katerim je uveljavil novo literarno zvrst – biblični roman.

Odlikovanje sv. Cirila in Metoda, sestavljeno iz bronaste plakete z reliefno podobo obeh svetnikov in diplome, podeljujejo od leta 1985. Namenjajo ga osebam in ustanovam, ki so se izkazale s služenjem Cerkvi med Slovenci. (sta)

Alojz Rebula

Alojz Rebula

Število komentarjev: 1
  1. MEFISTO pravi

    Eden od redkh slovenskih literatov, ki ni delal za udbo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen