Zunanji ministri na Dunaju o nadaljnji širitvi EU na Balkan

1

V avstrijski prestolnici je danes potekala mednarodna konferenca o Zahodnem Balkanu, na kateri so zunanji ministri 13 držav, med njimi iz Slovenije Karl Erjavec, izpostavili velik pomen nadaljnje širitve EU. Posebej glasno so se zavzeli, da Albanija junija postane kandidatka za članstvo v EU. Govorili so tudi o nadaljnji pomoči Balkanu po poplavah.

Kot so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva, je bila konferenca o Zahodnem Balkanu namenjena izmenjavi mnenj glede evropske perspektive Zahodnega Balkana, ministri pa so se dotaknili tudi vprašanja prihodnjih korakov pri sanaciji nedavnih katastrofalnih poplav, ki so prizadele Srbijo, BiH in v manjši meri Hrvaško.

Erjavec je poudaril, da je perspektiva članstva držav Zahodnega Balkana v EU ključni motor izvajanja reform v regiji in s tem garant stabilnosti. Unija mora zato regiji ter širitveni politiki vseskozi namenjati ustrezno pozornost.

Zavzel se je za odpiranje novih poglavij v pristopnih pogajanjih s Črno goro in Srbijo, parafiranje stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma s Kosovom ter za aktiven pristop do BiH in Makedonije, ki na poti v EU zaostajata. Preveliki zaostanki in upočasnjena dinamika širitve namreč niso v nikogaršnjem interesu, je opozoril.

Kot posebej pomembno je izpostavil, da EU regijo Zahodnega Balkana vključi v načrtovanje in izvedbo svojih strateških projektov. Zagotoviti je treba tudi čim večjo stopnjo vključenosti Zahodnega Balkana v infrastrukturne projekte EU. Zahodni Balkan ne sme ostati siva lisa na evropskih zemljevidih.

V zvezi s pričakovanji Slovenije pred junijskim vrhom EU se je Erjavec pridružil odprtemu pismu, ki poziva k temu, da se Albaniji na tem vrhu končno podeli status države kandidatke za članstvo v EU.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, je omenjeno pismo nastalo na pobudo Avstrije, podpisali pa so ga tudi nekateri danes prisotni zunanji ministri držav članic EU – poleg Erjavca še ministri Hrvaške, Slovaške, Bolgarije, Grčije in Italije. Na naslednjem zasedanju zunanjih ministrov EU 23. in 24. junija v Luksemburgu bodo k temu pozvali še preostale kolege.

Vodja avstrijske diplomacije Sebastian Kurz, gostitelj današnjega srečanja na Dunaju, je izrazil trdno prepričanje, da bo pismo pomagalo prepričati ostale države članice EU, da Albaniji junija končno podelijo status kandidatke. Albaniji se je status kandidatke sicer obetal že decembra, a so temu nasprotovale predvsem Nemčija, Velika Britanija in Danska, piše APA.

Poleg ministrov iz več držav članic EU so na konferenci danes sodelovali tudi njihovi kolegi iz šestih balkanskih držav – Srbije, Črne gore, BiH, Kosova, Makedonije in Albanije, prišel pa je tudi evropski komisar za širitev Štefan Füle. Vsi so se po poročanju APA strinjali, da je ohranjanje perspektive članstva v uniji bistvenega pomena tako za EU kot za Zahodni Balkan.

Glede sanacije po poplavah v regiji je minister Erjavec danes ponovil poziv premierke, ki opravlja tekoče posle, Alenke Bratušek na majskem Evropskem svetu za sklic donatorske konference. Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je med drugim opozorila, da Srbiji, BiH in Hrvaški primanjkuje sredstev za zapraševanje komarjev, ki so ključna v boju proti širjenju bolezni. EU je pozvala k pomoči.

Popoldne je na Dunaju nato potekalo še plenarno zasedanje Srednjeevropske pobude (SEP). Na njem so se zunanji ministri dotaknili novih izzivov za pobudo, ki letos praznuje svojo 25. obletnico delovanja, ter sprejeli skupno izjavo, ki obeležuje obletnico obstoja te najstarejše in največje regionalne iniciative.

Minister Erjavec je v razpravi poudaril, da mora SEP usmeriti svoje aktivnosti v podporo državam, ki niso članice EU. Zavzel se je tudi za diverzifikacijo energetskih virov znotraj ekonomskega prostora SEP in izpostavil pomen energetske skupnosti za jugovzhodno Evropo, so sporočili z MZZ. (sta)

PK-karl-erjavec1

Karl Erjavec

Število komentarjev: 1
  1. MEFISTO pravi

    Če Bratuškovi ni uspelo Evrope spraviti na kolena, jo bodo pa Srbi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen