Zemljarič zanika vlogo pri poslu nakupa operacijskih miz

5

Janez Zemljarič je za STA odločno zanikal “kakršno koli, še posebej pa ključno vlogo” pri sklepanju posla med družbo Medicoengineering in UKC Ljubljana glede operacijskih miz, vključno s sklenitvijo poravnave. Prepričan je, da so se sile, ki si že dlje časa prizadevajo blatiti njegovo dobro ime, očitno spustile v nov poizkus diskreditacije.

Kriminalisti so namreč minuli teden opravljali hišne preiskave, v katerih so preiskovali sume korupcijskih kaznivih dejanj v zdravstvu. Obiskali so pet naslovov, tudi Zemljaričev dom in sedež njegovega podjetja ETI-PAR, za nekaj ur pa so Zemljariča tudi pridržali.

Sporen je posel Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana s podjetjem Medicoengineering. UKC je namreč leta 2002 od Medicoengineeringa oz. njegovega predhodnika Aico-Med brez javnega razpisa kupil 38 operacijskih miz. Vrednost posla je bila 1,1 milijarde tolarjev (danes štiri milijone evrov). Pri tem naj bi opremo preplačali za 600 milijonov tolarjev.

UKC Ljubljana je nato tožil Medicoengineering, zahtevali so ničnost pogodbe in začasno odredbo o prenehanju odplačevanja dolga. Tožbo je leta 2009 sprožil prav sedanji v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Simon Vrhunec. Nato sta se UKC in Medicoengineering leta 2011 poravnala. Poravnava je bila vredna 530.000 evrov, Medicoengineering pa je ta znesek poravnal s servisiranjem opreme.

Po pojasnilih kriminalistov je odgovorna oseba tega javnega zavoda leta 2011 zlorabila zaupanje, ko je sklenila sodno poravnavo z enim od dobaviteljev zdravstvene opreme. Po nagovarjanju in vplivanju dveh izmed osumljenih oseb je ta odgovorna oseba pristala v sodno poravnavo v zameno za odstop od kazenske ovadbe, ki je bila vložena v neki drugi zadevi, a je bila prav tako vezana na omenjeni javni zavod in javno naročilo. S tem naj bi bil javni zavod oškodovan za 1,1 milijona evrov.

A Zemljarič zanika kakršno koli vlogo pri sklepanju v letu 2002 začetega posla, vključno s sklenitvijo poravnave. “Pojasnjujem, da sam nisem sodeloval na kakršnih koli sestankih v zvezi z navedenim poslom, da s tem v zvezi nikoli nisem dajal nikakršnih predlogov ali navodil ter da mi niso znane okoliščine sklepanja navedene poravnave in v enaki meri tudi ne vsebina le-te. Sam tudi nikoli nisem na kakršen koli način vplival na ravnanja in dejanja Simona Vrhunca ne v zvezi s sklepanjem zadevne poravnave niti glede kateregakoli drugega pravnega posla in navedeni osebi nikoli nisem dajal kakršnih koli navodil,” je Zemljarič zapisal v odgovoru na poročanje medijev o aferi.

Ob tem je dodal še, da ne more in ne bo sprejel zaključkov in konstruktov tožilstva, na podlagi katerih je bila izdana odredba o hišni preiskavi.

Prav tako poudarja, da ga ne Borut Miklavčič ne kdo drug nikoli ni seznanil z začetkom, potekom ali zaključkom kakršnega koli sodnega postopka, ki naj bi ga zoper njega sprožila zgoraj navedena gospodarska družba.

Zemljarič je prepričan, da so se sile, ki si že dlje časa vztrajno in aktivno prizadevajo blatiti njegovo dobro ime in delo in mu na različne načine škodovati, “očitno spustile v nov poizkus moje osebne diskreditacije in onemogočanja”.

Med predhodnimi poizkusi izpostavlja sklicevanje številnih nujnih sej državnozborske komisije za peticije ter “javno angažiranje nekaterih samooklicanih raziskovalcev polpretekle zgodovine”, tudi ta, zadnji poizkus po njegovih besedah vzbuja občutek, “da se v povsem nedopustne namene ponovno zlorabljajo nekatere temeljne institucije pravne države, med njimi tožilstvo, policija ter sodišča”. (sta)

zemljaric

Janez Zemljarič

Št. komentarjev: 5
 1. Star partizan pravi

  On ni bil nikoli zraven samo roke je imel do ram notri. Zakaj pa ni to že rešila Cerarjeva saj je bil to šolski primer korupcije.Pa je naletela na Zemljo in potem vse tiho je bilo

 2. dzi nu nje ja pravi

  Kaj pa KAMIN?

 3. kulisa pravi

  A ti, Zemljarič, še vedno misliš, da smo Slovenci in Slovenke porestrašeni? Nič več in nikoli več. Odgovarjal boš za svoja dejanja in pika! Tudi naciste, ki so se skrivali v Ameriki, pa Avstraliji, pa….,so našli in jih privedlipred roko pravice-vse od Nurnberških procesov dalje.

 4. Boik pravi

  @kulisa

  Razen tistih, ki so bili uporabni 😉

 5. alojz pravi

  starca za zapahe, kriv je premnogih grdobij – to je lepo povedano…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen