ZDA načrtujejo neposredne pogovore z Iranom o Iraku

0

V luči reševanja nedavne krize v Iraku naj bi ZDA po poročanju ameriških medijev pripravljale neposredne pogovore z Iranom, ki naj bi se začeli še ta teden, ni pa znano, prek katerih kanalov naj bi pogovori potekali, je v noči na ponedeljek po pisanju nemške tiskovne agencije dpa poročal Wall Street Journal.

Ena od možnosti za pogovore naj bi bili novi pogovori o iranskem jedrskem programu, ki se danes začenjajo na Dunaju. Na pogovorih naj bi se osredotočili na varnostne razmere v Iraku ter načine, kako zaustaviti sunitsko milico Isil, je za časnik razkril visoki predstavnik ameriške administracije.

Milici Isil je v minulih tednih uspelo, da je z nasiljem prevzela nadzor nad nekaterimi deli Iraka. Iraška vojska je po lastnih navedbah ob koncu tedna sprožila protiofenzivo proti njim.

Iranski predsednik Hasan Rohani se je nedavno že zavzel za sodelovanje z ZDA v boju proti milici Isil, vendar bi moral pobudo dati prav Washington. Odnosi med Iranom in ZDA so zaradi iranskega jedrskega programa že vrsto let zamrznjeni, je pa v zadnjem času prišlo do nekaterih pozitivnih premikov.

Zaradi razmer v Iraku pa niso zaskrbljeni samo v ZDA. Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen naj bi se o razmerah v Iraku danes pogovarjal v Ankari tudi s turškim zunanjim ministrom Ahmedom Davutoglujem. Turčija meji tako na Sirijo kot Irak.

O Iraku sta se danes po telefonu pogovarjala tudi britanski in iranski zunanji minister, William Hague in Mohamed Džavad Zarif, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Hague je napovedal, da bo danes pred parlamentom podal izjavo o dogodkih v Iraku, obenem pa je ponovil svojo trditev, da Velika Britanija ne načrtuje vojaškega posega v Iraku.

Za britansko televizijo BBC je med drugim tudi povedal, da “imajo ZDA bolj verjetno kot Velika Britanija sredstva in zmogljivosti za kakršno koli zunanje posredovanje”. (sta)

us iran

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen