V zadevi Balkanski bojevnik predlogi za izločitev dokazov

0

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so se danes začeli predobravnavni naroki v zadevi Balkanski bojevnik. Kot prvi je pred nov sodni senat stopil obtoženi Tadej Poljak, ki se je izrekel za nedolžnega. Njegov zagovornik Bojan Pečnik je predlagal izločitev slovenskih, srbskih in urugvajskih dokazov, tožilstvo pa je temu nasprotovalo.

Zagovornik zahteva izločitev dokazov, ki so bili na prvi stopnji izločeni, višje sodišče pa je odločilo, da je šlo za nepravilno odločitev in je dokaze vrnilo v spis. Pečnik vztraja, da kljub odločitvi višjega sodišča, da so srbski, slovenski in urugvajski dokazi zakoniti, to ne pomeni, da je zadeva dokončna.

Tožilka Blanka Žgajnar je poudarila, da temu nasprotujejo in vztrajajo pri izvedbi vseh dokazov, s katerimi tožilstvo dokazuje, da so obtoženi storili kazniva dejanja neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami in hudodelskega združevanja.

Sodišče bo o predlogih za izločitev dokazov odločilo še pred začetkom glavne obravnave. Glede zakonitosti dokazov gre v ponovljenem postopku po besedah tožilke za odločanje na podlagi istih dokazov, glede katerih je višje sodišče odločilo, da so zakoniti.

Pečnik je sodišču predlagal, naj bi se postopek zoper Poljaka izločil iz tega sojenja, saj po njegovem prepričanju ni povezan z ostalimi obtoženimi in ga bremenijo le kazniva dejanja na območju Slovenije. Tako se bi postopek lahko končal hitreje in s tem bi bili tudi nižji stroški postopka, meni zagovornik. Tožilstvo vztraja, da gre za enoten postopek in je temu predlogu nasprotovalo.

Kot dokaze je Poljakov zagovornik med drugim predlagal izpise telefonskega prometa Poljaka ter prebiranje zaslišanj nekaterih prič in zapisnike hišnih preiskav. Za postopek naj bi bila po Pečnikovem mnenju pomembna pridobitev dokazov s Hrvaške, tožilstvo pa je pojasnilo, da ti niso potrebni.

Žgajnarjeva je poudarila, da vztrajajo pri predlaganih dokazih v obtožnici. Ob tem pa dodajajo tudi tiste dokaze, ki so bili predloženi v prvem sojenju. Poleg tega tožilstvo predlaga tudi zaslišanje treh sodnih izvedencev.

Podobno je tudi zagovornica Dejana Zupana, odvetnica Irena Ferme, podala predlog za izločitev dokazov. Zupan spada v četverico, ki je bila v prvem sojenju obsojena, višje sodišče pa je kazni še zvišalo. Ker pa je višje sodišče razveljavilo tudi točko glede hudodelskega združevanja, bodo v tem delu sodili tudi njim.

Zupan, ki prestaja 15-letno kazen na Dobu, krivde ni priznal, njegova zagovornica pa je predlagala, da se iz spisa izloči prisluhe, na katerih naj bi se slišalo Zupana. Odvetnica meni, da so dokazi pridobljeni s kršitvijo človekovih pravic in so tako imenovani sadeži zastrupljenega drevesa. Poudarila je, da v spisu ni nobenega uradnega zaznamka o prepoznavi glasu, čeprav bi po njenem moralo biti. “Proti obtožencu ni niti enega dokaza, da je Zupan oseba, na katerega se nanašajo očitki v obtožnici,” je dejala.

Fermetova se tudi ne strinja, da bi na sojenju prebrali pravnomočni del sodbe višjega sodišča, saj da je strokovno neustrezen, zoper njega je podala tudi zahtevo za varstvo zakonitosti, o kateri še ni odločeno. Tožilstvo odgovarja, da je sodba pravnomočna, zato zanje ni nobenih zadržkov, da je ne bi prebrali. Dodali so tudi, da je višje sodišče zavzelo tudi stališče glede prepoznave glasu, ki jo Fermetova problematizira.

Ljubljanska okrožna sodnica Andreja Sedej Grčar, ki bo zadevo vodila v ponovljenem sojenju, je predobravnavne naroke razpisala še za torek in sredo ter prihodnji ponedeljek, torek, sredo in pa ponedeljek, 16. junija. Če obtoženi krivde ne bodo priznali in se bo torej začelo sojenje, bo moralo sodišče ponovno izvesti vse dokaze. (sta)

balkanski bojevnik

Zadeva Balkanski bojevnik

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen