V Španiji bo tudi kralj lahko uradno sestopil, če se tako odloči

1

Odločitev španskega kralja Juana Carlosa, da abdicira in prestol preda sinu Felipeju, je danes že prestala prvo postopkovno oviro. Vlada v Madridu je namreč potrdila predlog zakona, ki bo kralju sploh omogočil sestop, saj tega španska zakonodaja doslej ni predvidevala.

76-letni monarh, ki Španiji vlada vse od leta 1975, je v ponedeljek presenetil svet, ko je napovedal, da se umika v korist “mlajše generacije” – konkretno svojega 46-letnega sina in prestolonaslednika Felipeja.

Čeprav se načeloma bolj ali manj vsi strinjajo, da kralj sme in lahko abdicira, če se sam tako odloči, pa španska zakonodaja te možnosti zaenkrat ne predvideva, zato bo moral Juan Carlos še malo počakati. Že ustava iz leta 1978 je sicer možnost abdikacije predvidela, a parlament v vseh desetletjih ni sprejel zakona, v katerega bi to dejansko zapisal.

Vlada je s tem, ko je danes popoldne na izredni seji potrdila ustrezen predlog zakona, naredila prvi korak v tej smeri. Sedaj je na vrsti parlament, ki naj bi zakon potrdil po nujnem postopku. Kot je napovedal predsednik parlamenta Jesus Posada, naj bi bil zakon “pod streho” do 18. junija, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Še isti dan, ko bo zakon nato objavljen v uradnem listu, bo abdikacija tudi uradno izvedena, pa pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Po pisanju dnevnika El Pais bo zakon skozi parlament šel brez težav, čeprav je za njegovo potrditev potrebna absolutna večina. Podpira ga namreč velika večina parlamentarnih strank.

Zakon sicer ne določa tega, kakšen bo status kralja po abdikaciji, niti tega, ali bo kot bivši kralj užival imuniteto pred kazenskim pregonom, piše dpa. Je pa vlada po navedbah AFP vanj vključila t. i. institucionalno deklaracijo, v kateri je izpostavila pomembno vlogo kralja v tranziciji Španije v demokracijo po smrti diktatorja Francisca Franca leta 1975.

Kdaj bo Španija dobila novega kralja Felipeja VI., zaenkrat ni znano. O tem se bosta dogovorila kraljeva palača in vlada. V palači pa so že izrazili pričakovanje, da bo kronanje potekalo nekje v roku treh do šestih tednov, poroča dpa.

Čeprav je ponedeljkova napoved abdikacije sprožila poplavo najrazličnejših izrazov podpore španski kraljevi družini, pa je sprožila tudi proteste. Na tisoče ljudi je tako na ulicah več španskih mestih zahtevalo razpis referenduma o tem, ali naj Španija sploh ostane ustavna monarhija, ali pa naj znova postane republika z izvoljenim predsednikom države. Premier Mariano Rajoy je v odzivu na pozive k pripravi referenduma danes ocenil, da monarhija uživa podporo večine Špancev. (sta)

krona

Slika je simbolična

Število komentarjev: 1
  1. Maša pravi

    Naš udbo kralj Kuč na odstop, še ni pomislil ! Narko kralj Tošo ,pa še manj ?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen