V prihodnjem šolskem letu obvezen tuj jezik za drugošolce; uniform ne bo

1

Novost prihodnjega šolskega leta je obveznost tujega jezika v drugem razredu. A se bo ta novost zaradi kadrovskega primanjkljaja po besedah ministra Jerneja Pikala uvajal postopoma, vsi drugošolci bodo imeli na programu tuj jezik v šolskem letu 2016/17. Šolskih uniform pa, kot kaže, ne bo.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Pikalo je na novinarski konferenc spomnil na lani sprejeto novelo zakona o osnovni šoli, ki z v šolskem letu 2014/15 uvaja obvezno poučevanje prvega tujega jezika v drugem razredu. “Zaradi kadrovskega primanjkljaja to uvajamo na 61 osnovnih šolah, v naslednjem letu bo teh šol še enkrat več, v šolskem letu 2016/17 pa bo to uvedeno v vseh 450 osnovnih šolah,” je pojasnil.

V drugi triadi, od četrtega do šestega razreda, pa se uvaja pouk neobveznih izbirnih predmetov in sicer drugega tujega jezika, umetnosti, računalništva, športa in tehnike. V tretji triadi pa bodo učenci po njegovih besedah ponovno izbrali, če bodo želeli, še tretji tuj jezik. “S tem sledimo beli knjigi iz leta 2011,” pravi Pikalo.

Letos sicer šolsko leto zaključuje 163.163 osnovnošolcev, od tega 17.280 devetošolcev, in 76.714 srednješolcev, med katerimi jih zadnji letnik končuje 20.784.

Ministra pa še posebej veseli, da bo z novim šolskim letom za 4799 več učencev v osnovni šoli kot v preteklih letih. To za ministrstvo po njegovi oceni pomeni 152 oddelkov več, a pravi razlog za veselje je to, da imamo večje generacije, ki bodo “kasneje ne samo v šolskem sistemu, ampak tudi v delovnem procesu oz. na splošno v družbi igrale zelo pomembno vlogo”.

Minister za izobraževanje je zelo zadovoljen, da so kljub turbulencam v tem mandatu uspeli ohraniti normative in standarde, ki so do sedaj veljali v osnovnem in srednjem šolstvu. To si Pikalo šteje vsaj za enega uspehov. “To pa zato, ker so normativi in standardi pogoj kakovosti in dela v šolstvu,” je pojasnil.

V zvezi reševanjem prostorske stiske mariborskih srednjih šol pa je Pikalo omenil, da so nameravali preseliti Srednjo trgovsko šolo Maribor v izobraževalni center Piramida, a zaradi rezov v proračunu to letos ne bo izvedljivo. Dodal je, da so uspeli znižati najemnino za Biotehniško šolo, s čimer bodo prihranili 71.000 evrov letno. Razen tega znižanja najemnine selitev drugih srednjih šol letos v Mariboru ne bo, je zagotovil Pikalo.

Minister je predstavil tudi rezultate ankete o šolskih uniformah in poudaril, da je iz ankete, v kateri je sodelovalo 20.731 udeležencev oz. učencev, dijakov, študentov, strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju in staršev, jasno, da se ne zavzemajo za uvedbo uniforme v osnovne ali srednje šole.

Poslanka ZaAB Maja Dimitrovski, ki je avgusta lani na Pikala naslovila poslansko pobudo glede uvedbe uniform, je v današnjem odzivu pozdravila prizadevanja in aktivnosti ministrstva, ki je po njeni oceni k reševanju omenjene problematike pristopilo “resno, poglobljeno in angažirano”.

Čeprav se je večina anketirancev izrekla proti uvedbi obveznih šolskih uniform, poslanka opozarja, da velik del staršev in otrok ter tudi učiteljev uniformam ne nasprotuje, in sicer okoli 25 odstotkov učiteljev, 35 odstotkov staršev in 38 odstotkov učencev. (sta)

sola

Pouk v računalniški učilnici

Število komentarjev: 1
  1. MEFISTO pravi

    Je srbščina še tuj jezik?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen