V Perzijski zaliv vplula nova ameriška vojaška ladja

0

V Perzijski zaliv je danes vplula še ena ameriška ladja z marinci in zrakoplovom na krovu, ki bi, če bi bilo potrebno, priskočili na pomoč Američanom v Iraku, so sporočili iz Pentagona. V Zalivu so sicer že tri ameriške vojaške ladje z letalonosilko George H.W. Bush na čelu.

Na krovu amfibijske ladje Mesa Verde je 550 marincev, kot tudi križanec med helikopterjem in letalom MV-22 Osprey, ki sprejme do 22 marincev in omogoča hitro posredovanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA kopičijo vojaško silo v Zalivu po presenetljivi ofenzivi islamskih skrajnežev v Iraku, ki so zavzeli dobršen del severa države in prodrli skoraj do Bagdada. Ameriški predsednik Barack Obama za zdaj še tehta, kako se odzvati. Ena od možnosti so tudi letalski napadi.

Ameriško veleposlaništvo v Bagdadu je zaradi hitrega napredovanja borcev Islamske države Iraka in Levanta začelo zmanjševati osebje in okrepilo varnost.

V Perzijski zaliv sta minuli konec tedna poleg letalonosilke priplula še rušilec Truxton in križarka Philippines Sea, ki sta opremljena s manevrirnimi raketami tomahawk. Na letalonosilki George Bush je 70 letal, vključno z lovci in helikopterji. (sta)

perzijski zaliv

Perzijski zaliv

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen