V BiH naj bi bila sredstva za zaščito pred poplavami netransparentna

0

Policija bošnjaško-hrvaške entitete v Bosni in Hercegovini, Federacije BiH, je napovedala začetek preiskave o morebitni nezakoniti porabi sredstev za zaščito pred poplavami. Cilj preiskave je ugotoviti morebitno odgovornost zaradi velikanskih posledic poplav, ki so maja prizadele BiH, je dejal načelnik policije Federacije BiH Dragan Lukač.

“Razmere so takšne, da ne moremo ostati gluhi in nemi. Nekdo mora odgovarjati in če bomo ugotovili kazniva dejanja, bomo skupaj s tožilstvom vložili kazenske prijave,” je dejal po poročanju današnjega sarajevskega Dnevnega avaza.

Pojasnil je, da bodo preiskovali predvsem ministrstva entitete za kmetijstvo, vodno gospodarstvo in gozdarstvo ter upravo civilne zaščite in Agencijo za vodno območje reke Save. Slednja je odgovorna za načrtovanje preprečevanja in zmanjšanja škodljivih vplivov poplav, v ta namen pa je dobila pomembna denarna sredstva, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Časnik ob tem spominja, da je uprava civilne zaščite v zadnjih desetih letih za pripravo ukrepov za zaščito in reševanje pred naravnimi in drugimi nesrečami dobila 83,3 milijona evrov. Del teh sredstev si je sposodila vlada federacije zaradi resnega proračunskega primanjkljaja z obvezo, da bo sposojena sredstva vrnila.

Vlada si je tako leta 2013 sposodila okoli osem milijonov evrov, letos pa še okoli deset milijonov evrov.

Uradnih podatkov o škodi po poplavah še ni, Evropska banka za obnovo in razvoj pa je pred dnevi v predhodni oceni menila, da bo znašala okoli 1,3 milijarde evrov. Največji del obdelovalnih površin je bil v poplavljenih območjih uničen, kmetijstvo pa je utrpelo škode za več sto milijonov evrov. Ceste, železniške proge in infrastruktura za oskrbo z vodo in elektriko so prav tako utrpele veliko škodo.

V poplavah, ki so v BiH zahtevale 23 življenj, je bilo eno izmed najbolj prizadetih mest tudi Doboj, od koder pa danes poročajo o kraji humanitarne pomoči. Iz tamkajšnje cerkve so neznani storilci v noči na nedeljo ukradli 18 škatel pomoči v hrani. V vsaki naj bi bilo okoli 15 kilogramov pomoči. Storilce še iščejo, je danes sporočila policija, še navaja Hina. (sta)

poplave 5437

Poplave v BIH

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen