V AmCham pripravili načela za pospešitev gospodarskega okrevanja

0

V Ameriški gospodarski zbornici v Sloveniji (AmCham) so ta teden v javno razpravo in presojo posredovali pet načel za pospešitev gospodarskega okrevanja države. Zavzeli so se za zagotovitev transparentnosti, pospeševanje privatizacije, racionalizacijo javnih financ ter okrepitev upravljanja podjetij in bančnega sektorja.

Slovenija se je znašla na razpotju, je ta teden v Ljubljani opozoril predsednik AmCham Slovenija Matej Potokar. Medtem ko se kažejo prvi znaki okrevanja gospodarstva, bo namreč država dobila novo vlado, je spomnil. In kdorkoli jo bo sestavljal, se bo moral soočiti z dolgim seznamom nujnih strukturnih in gospodarskih reform, je menil.

V zbornici, ki povezuje prek 260 podjetij, si želijo, da bi se ponovno vzpostavilo zaupanje vlagateljev v slovenski prostor in se podprlo strategijo, ki bi dolgoročno unovčila potencial Slovenije, zato so pripravljeni sodelovati z vsemi političnimi strankami.

V tej luči so, tako Potokar, pripravili pet načel o tem, kako bi prihodnja vlada pospešila gospodarsko okrevanje države in izboljšala življenjski standard.

Prvo načelo se nanaša na zagotovitev transparentnosti. “Vlagatelji pričakujejo enake konkurenčne pogoje, ko razmišljajo o poslovanju v Sloveniji – ali vstopu na katerikoli trg. Izkoreniniti moramo kakršnokoli obliko korupcije iz postopka javnega naročanja in odločno zaščititi popolno transparentnost državnih razpisov ter s tem ustvariti trdne temelje za tuje naložbe,” so prepričani v zbornici.

Oblikovali so tudi načelo, ki govori o pospeševanju privatizacije. Menijo namreč, da je prevlada države v gospodarstvu zavrla dolgoročno konkurenčnost, onemogočila možnost za sodelovanje tujih vlagateljev in oslabila korporativno upravljanje. V tej luči bodoče voditelje pozivajo k hitremu in pametnemu izvajanju jasne strategije za privatizacijo javnega premoženja.

Tretje načelo je vezano na racionalizacijo javnih financ. Kot pojasnjujejo v zbornici, bi konsistenten davčni sistem zmanjšal tveganje investitorjev in odprl nove možnosti za privabljanje tujega kapitala. Celovita pokojninska in zdravstvena reforma naj bi dodatno okrepili zaupanje vlagateljev, da Slovenija lahko učinkovito upravlja javne finance. Pametna pravna ureditev – ne pa tudi nepotrebna birokracija – naj bi bila smiselna tudi na področju plač in socialnih prispevkov, ki naj bi zdaj s svojo višino predstavljali tveganje za umik visoko kakovostnih in visoko kvalificiranih delovnih mest v druge države.

V zbornici so se dotaknili tudi načela okrepitve upravljanja podjetij. “Vsako podjetje mora imeti strokovno vodstvo, ki sprejema odločitve brez političnega vmešavanja,” verjamejo. Novo vlado zato pozivajo, da pri iskanju najboljšega vodilnega kadra in nadzornikov državnih podjetij na prvo mesto dosledno postavi strokovnost – ne glede na strankarsko pripadnost.

Peto načelo medtem govori o okrepitvi bančnega sektorja. Potem ko so davkoplačevalci lani za rešitev bančnega sektorja že prispevali 10 odstotkov nacionalnega dohodka, naj bi bilo treba zdaj dosledno zaščititi samostojne odločitve bank do kreditiranja, tako da to poteka izključno na podlagi strokovnega določanja tveganja. (sta)

amcham

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen