Španski kralj odstopil, novi kralj bo sin Felipe

0

Španski kralj Juan Carlos bo abdiciral, žezlo pa predal svojemu sinu, prestolonasledniku princu Felipeju, je danes sporočil španski premier Mariano Rajoy.

“Njegovo veličanstvo, kralj Juan Carlos me je pravkar obvestil o svoji želji, da se odreče kroni in prične proces nasledstva,” je dejal Rajoy.

76-letni Juan Carlos bo žezlo predal edinemu sinu, 45-letnemu Felipeju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Juan Carlos, ki se je na prestol povzpel po smrti diktatorja Francisca Franca novembra 1975, je odigral pomembno vlogo pri prehodu Španije v demokracijo. Konec njegovega vladanja pa so zaznamovali poslabšanje zdravja in škandali, vključno s korupcijsko afero, ki vključuje njegovo hčerko Cristino in njenega soproga.

Juan Carlos – kralj, ki je izgubil naklonjenost ljudstva:

Kralj Juan Carlos je Španiji vladal skoraj 40 let. Pri ljudeh je bil sprva zelo priljubljen, saj je državo po letih Francove tiranije popeljal v demokracijo, v zadnjem obdobju pa si je zaradi več neposrečenih dejanj nakopal nejevoljo ljudstva. Opešalo mu je tudi zdravje in odločil se je za abdikacijo v prid sinu Felipeju.

Juan Carlos se je rodil 5. januarja 1938, španski kralj pa je postal 22. novembra 1975, dva dni po smrti diktatorja Francisca Franca. Ta ga je že leta 1969 določil za svojega naslednika, Juan Carlos pa je v zameno prisegel zvestobo Francovemu režimu.

Španiji je po Francovi smrti zavladal kot prvi monarh po letu 1931, kmalu po ustoličenju pa je uvedel reforme, ki so razgradile Francov fašistični sistem in državo povedle v demokracijo. Zaradi teh potez je še danes med ljudmi zelo cenjen.

Na referendumu leta 1978 so Španci podprli novo ustavo, s katero je bila v državi uvedena ustavna monarhija. Ta med drugim določa, da je kralj državni poglavar in vrhovni poveljnik oboroženih sil.

Juan Carlos je poročen z grško princeso Sophio, s katero imata tri otroke; hčerki Eleno (rojena leta 1963) in Cristino (1965) ter prestolonaslednika, princa Felipeja, ki se je rodil leta 1968.

Še leta 2008 je bil španski kralj po navedbah spletne enciklopedije Wikipedija najbolj priljubljen voditelj v iberoameriških državah. V zadnjih nekaj letih pa je začela njegova priljubljenost občutno upadati zaradi nekaterih njegovih dejanj, pa tudi zdravstvenih težav in finančnih škandalov, v katere sta vpletena princesa Cristina in njen soprog.

Januarja 2013 je sodišče odločilo, da bo kraljevo mlajšo hčer zaslišalo zaradi obtožb o davčnih prekrških in pranju denarja. 48-letna Cristina je tako kot prva bližnja sorodnica španskega kralja postala uradna osumljenka v sodni preiskavi. Obtožbe so povezane s posli njenega moža Inakija Urdangarina, ki ga preiskujejo zaradi domnevne poneverbe javnih sredstev.

Finančni škandali v ožji družini pa niso edini črni madež, ki si ga je nakopal kralj. Številni so bili namreč razkačeni, ko so izvedeli, da si je leta 2012 sredi gospodarske krize, med katero se je številnim državljanom občutno poslabšal življenjski standard, privoščil luksuzen safari v Afriki. Potovanje bi sicer ostalo javnosti skrito, če si ne bi kralj med lovom na slone zlomil kolka.

Španskemu kralju vse bolj nagaja tudi pešajoče zdravje. Od maja 2010 do novembra 2013 je prestal kar devet operacij, v javnosti pa se je pojavljal vse redkeje.

Vse pogostejša so zato postala ugibanja o možnosti njegove abdikacije, kar je bilo v Španiji še do nedavnega tabu. V letu 2013 je priljubljenost kralja med Španci padla za devet odstotnih točk na 41 odstotkov. Delež tistih, ki menijo, da bi moral odstopiti v korist prestolonaslednika Felipeja, pa se je povzpel kar za 14 odstotnih točk na 62 odstotkov.

Princ Felipe je med Španci precej priljubljen. Poročen je z nekdanjo novinarko Letizio Ortiz, s katero imata hčerki Leonoro (rojena leta 2005) in Sofio (2007).

(Nadja Podobnik, sta)

Kralj Juan Carlos

Kralj Juan Carlos

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen